The sun with a corona mass ejection

Soha nem látott közelségből készül hamarosan kép a Napról

Korábban egyetlen űrszonda sem vitt még kamerát ilyen közel a Naphoz, ami azt jelenti, hogy a Solar Orbiter megdönti saját 2020-as rekordját.


A európai Solar Orbiter misszió még ebben a hónapban megközelíti a Napot, és olyan felvételeket ígér, amelyek megfejthetik a Naprendszerünk szívében lévő csillag rejtélyes viselkedését. A Solar Orbiter, az Európai Űrügynökség (ESA) missziója a NASA közreműködésével 2020 februárjában indult. Már a Naphoz való első, 2020. júniusi közeledése során nagy feltűnést keltett, amikor az űrszonda képalkotói eddig soha nem látott jelenségeket, a tábortüzeknek becézett miniatűr napkitöréseket örökítettek meg a Nap felszínén.

Amikor ezek a képek készültek, a Solar Orbiter körülbelül félúton volt a Föld és a Nap között, mintegy 77 millió kilométer távolságban. Hamarosan minden korábbinál közelebb férkőzik a Naphoz. Ettől a ponttól kezdve belépünk az ismeretlenbe, ami a Solar Orbiter napmegfigyeléseit illeti, mondták a kutatók közleményükben. A Solar Orbiter mintegy 48 millió kilométer távolságból fogja fényképezni a Napot.

Korábban egyetlen űrszonda sem vitt még kamerát ilyen közel a Naphoz, ami azt jelenti, hogy a Solar Orbiter megdönti saját 2020-as rekordját. A tudósok arra kíváncsiak, hogy a tábortüzek, leadják-e energiájukat a környező űrbe, mivel ez magyarázatot adhat arra, hogy miért olyan forró a Nap külső légköre, a korona. A korona több mint 1 millió Celsius fokos hőmérsékletével sokkal forróbb, mint a Nap felszíne, amelynek hőmérséklete körülbelül 5 500 Celsius fok.

A különbség ellentmond a logikának, mivel a hőforrástól távolabb lévő anyagnak hidegebbnek kellene lennie, nem pedig forróbbnak. Annak megértése érdekében, hogy a Nap hogyan hat nemcsak közvetlen környezetére, hanem az egész Naprendszerre, a Solar Orbiter tíz tudományos műszerből álló műszercsomaggal méréseket végez a csillagról, de az űrszondát körülvevő környezetről is.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk