Műhold a Föld felett.

Illusztráció.

Ez az új műhold még csillagoknál is fényesebben ragyoghat – a csillagászok nagyon kiakadtak

Az űrkutatási magáncégek elszántan igyekeznek számtalan műholddal megtölteni bolygónk pályáját, és ez a tendencia a SpaceX erőfeszítései a szélessávú internetet sugárzó Starlink konstellációjának – amely végül több tízezer különálló, 573 kilós műholdat fog tartalmazi – okán még inkább felerősödik.


Az évente indított több ezer új műhold már most is pusztítást végez a tudósok földi megfigyeléseiben, mivel hosszú fénycsíkok formájában jelennek meg, és zavarják a rádiójeleket.

Most egy új műhold, amelyet a hétvégén indítottak a SpaceX rakétájával, máris nagyon aggasztja a szakértőket – a New Scientist szerint az objektum méretével van a probléma. Lehet, hogy ez lesz a legfényesebb objektum az égbolton – persze a Holdat leszámítva.

Az AST SpaceMobile nevű texasi cég által épített eszköz egy kísérleti mobilszolgáltató szatelit.

A BlueWalker 3 névre keresztelt, nagyjából 3300 kilós műhold a valaha felbocsátott legnagyobb kereskedelmi antennacsoport, amely egy 8 méter magas antennát tartalmaz.

Aggódunk. Ez lehet a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, potenciálisan fényesebb, mint a Vénusz bolygó

– mondta John Barentine, az arizonai Tucsonban működő Dark Sky Consulting csillagásza a New Scientistnek.

Aztán ott van az a lehetőség, hogy a BlueWalker 3 megzavarja a rádiócsillagászati berendezéseket, miközben adatokat sugároz a pályáról valakinek az okostelefonjára.

Aggódunk a sugárban lévő energia mennyisége miatt is

– tette hozzá Barentine.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk