Fontos megjegyezni, hogy a mézek összetétele és íze a virágok típusától, a méhek élőhelyétől és az időjárási körülményektől is függ. A mézek közötti különbségek rendkívül változatosak lehetnek, emellett a kiválasztásukkor érdemes figyelembe venni azokat a gyógyászati tulajdonságokat is, amelyek egyes mézfajtákat különlegessé tesznek.
Hársméz
Általában világos, enyhén áttetsző színű, jellegzetes hárs illatú, illetve enyhén kesernyés ízű méz. Légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott, de kiváló idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.
Akácméz
Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó, akácvirág illatú méz. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít, keresett export termék. Ajánlott légúti megbetegedésekre,, az immunrendszer erősítésére, sőt még a májfunkció támogatására is hatásos.
Virágméz
A vegyes virágméz összetétele nagyon sokszínű lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. A vegyes virágmézek változatos színűek, illetve ízűek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak. Sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaznak.
Repceméz
Folyékonyan világos színű, kikristályosodva hófehér színű méz. Napok alatt bekristályosodik. Alacsony savassága miatt az érzékeny gyomrot is kíméli, ezért gyakran ajánlják refluxos betegeknek is.
Levendulaméz
Könnyű levendula illattal és ízzel rendelkezik. A levendulaméz kiválóan illik a teákhoz, de a legjobb, ha önmagában fogyasztjuk. Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is ajánlják.