Meteorhullás.

Ullusztráció.

Rosszkor érkezik az egyik leglátványosabb meteorraj

A Quadrantidák nevű meteorraj 2023-ban a január 4-re virradó hajnal során tetőzik.


Adolphe Quetelet, a brüsszeli csillagvizsgáló munkatársa fedezte fel a meteorzáport az 1830-as években, és nem sokkal később több európai és amerikai csillagász is felfigyelt rá. Így keresztelték el őket „Quadrantidáknak", és bár az a csillagkép, amelyből ezek a meteorok látszólag kisugároznak, már nem létezik, a jelenség eredeti elnevezése a mai napig megmaradt.

A legnagyobb aktivitás idején óránként 60-120 meteorzáportagot lehet látni. Sajnos azonban az idei esemény nem lesz jó év a Quadrantidák megfigyelésére. Ezt a rossz időzítésnek tulajdoníthatjuk.

Ez is érdekelhet: Ez az alkalmazás megmutatja, hogy milyen lenne a városod, ha lerombolná egy meteor

A Margaret Campbell-Brown és Peter Brown által jegyzett Kanadai Királyi Csillagászati Társaság 2023-as megfigyelői kézikönyvében megjelentek szerint az idei meteorraj csúcspontja január 3-estére van jósolva. 6-án azonban a telihold lesz. Ez azt jelenti, hogy a január 3-ról január 4-re virradó éjszakai órákban végig ragyogó holdfény világítja majd be az eget.

A holdfény a legfényesebb meteorokon kívül minden más objektumot elnyom. Ez a raj pedig éppen hajnalhasadás előtt a leglátványosabb, amikor a meteorraj felemelkedik az északkeleti égbolton, tehát az idei csillaghullásból szinte semmi nem fog látszódni.

Bármennyire is rosszul állunk idén a Quadrantidákhoz, jövőre már más lesz a helyzet.

2024-ben a meteorzápor csúcspontja január 4-én hajnali 4 órára van kitűzve. A Hold pedig sokkal kedvezőbb fázisban lesz: a Szűz csillagképben a kövér fogyó félhold – amely mindössze 47%-ban világít – az idei évhez képest sokkal kevésbé fogja akadályozni a meteorok megfigyelését. A tiszta égbolt esetén tehát a Quadrantidák a 2024-es év egyik leglátványosabb meteorhullását hozhatják el nekünk.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk