time lapse photography of shooting stars

Érkezik az Eta Aquarid meteorraj: itt és ekkor láthatjuk

Várhatóan május 5-én éri majd el a tetőfokát a láthatósága. Látványos hullócsillagok hosszú szakasza várható.


Bár az augusztusi Perseida meteorraj vonzza a legnagyobb figyelmet, az Eta Aquarid meteorraj, amely nagyjából április végétől május közepéig tart, látványos hullócsillagok hosszú szakaszát kínálja, amelyeket még az alkalmi megfigyelők is észrevehetnek az éjszakai égbolton.

A NASA Meteoroid Környezetvédelmi Hivatalának vezetője szerint az Eta Aquarid meteorraj csúcspontja, amikor a legtöbb meteor látható, május 5-én hajnal előtt várható. Ez azt jelenti, hogy május 4-én és május 5-én éjszakára kell beütemezni a csillagmegfigyelésre szánt időt. Az idei meteorrajok száma elméletileg elérheti az 50 meteort óránként ebben az időszakban.

A meteorraj közepes fényességű, és minél sötétebb az égbolt, annál többet fogunk látni belőle. Ha lehetséges, próbáljunk meg olyan helyet keresni, amely távol van a város fényeitől, amelyek ronthatják a látványt. Bár a Hold a növekvő félhold fázisában lesz, amikor az Eta Aquarida tetőzik, és körülbelül 15%-ban teljes fényében fog ragyogni. Úgy tűnik, hogy a meteorok az Eta Aquarii csillagkép egyik fényesebb csillagából, a Vízöntő csillagképből származnak.

Az Egyenlítőhöz közeli megfigyelőknek lesz a legjobb a kilátás, mivel a Vízöntő csillagkép jobban kiemelkedik a déli égbolton. De még Miami északi részén is sokkal jobb lesz a kilátás, mint például New Yorkból vagy San Franciscóból. A déli féltekén tartózkodó égboltfigyelőknek lesz a legjobb kilátásuk, ők északon fogják látni a csillaghullás sugárzását. A déli féltekén is hosszabbak lesznek az éjszakák, mivel közeledik a júniusi napforduló, és ezzel az ausztrál tél. Az északi félteke észlelőinek lejjebb kell nézniük a délkeleti horizonton, hogy láthassák a meteorokat.

Bár az Eta Aquarid meteorok látszólag ugyanabból a pontból fognak kiindulni, a meteorok megtalálásához nem szabad egyenesen a radiánsra bámulni. Ha így teszel, akkor lemaradhatsz a meteorokról, amelyek a leghosszabb fényes csíkokat hozzák létre az égbolton. A meteorok megfigyelésének legjobb módja, ha hanyatt fekszünk, és egyenesen felfelé nézünk. Így a legszélesebb rálátás nyílik az égboltra, és a nyakadat sem kell megerőltetned.

A meteorzáporok a légkörben elégő porszemek felvillanásai. Akkor keletkeznek, amikor a Föld keresztezi az üstökösök pályáját, amelyek a pályájuk mentén port hagynak maguk után. Ezért fordulnak elő bizonyos időpontokban, és úgy tűnik, hogy az égbolt meghatározott pontjairól indulnak. Az Eta Aquaridák a Halley-üstököshöz kapcsolódnak, de pályájuk már régen elvált az üstököstől.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk