A Mars.

Ásványi virágról készített közeli képet a NASA marsjárója

A NASA Curiosity marsjárója nemrégiben közelről megismerkedett egy apró, virágszerű ásványi lerakódással a Mars felszínén.


Az ágas-bogas kőzet – amely mindössze 1 centiméter széles – kicsit úgy néz ki, mint egy korall vagy egy szivacs. Az előbb említett élőlényekhez való hasonlósága ellenére azonban a lerakódás nem él, és meglehetősen gyakori látvány a marsi tájban.

A Curiosity február 25-én készített képet az apró ásványvirágról a Mount Sharp közelében, a 154 kilométer széles Gale-kráter szívében, amelyet a rover 2012-es vörös bolygóra érkezése óta tanulmányoz. A kép a Curiosity marsjáró kézi lencsés képalkotója által készített több felvétel kompozitja, amely egy nagyító lencse segítségével készít közeli felvételeket. A NASA szerint ez a fajta kompozitkép lehetővé teszi, hogy a rover sokkal részletesebb képeket közöljön.

Abigail Fraeman, a Curiosity rover bolygókutatója és helyettes projektkutatója szerint virágszerű szikla, amelyet Blackthorn Saltnak neveztek el, egy diagenetikus jellegzetesség, vagyis olyan anyagokból jött létre, amelyek a marsi kőzetekkel korábban keveredett ősi vízből kicsapódott ásványokból keletkeztek.

Láttunk már korábban is hasonló formájú diagenetikus jellegzetességeket, de ez a dendritikus forma különösen szép

– mondta Fraeman.

A Curiosity a Gale-kráterbe érkezése óta számos más diagenetikus jellegzetességet is felfedezett. Ez nem meglepő, tekintve, hogy a kráter egykor tó lehetett, amelyből az ilyen maradványok könnyen kicsapódhattak.

2015-ben több más virágszerű lerakódást fedeztek fel a Pahrump-hegység területén, 2019-ben pedig a Murray-képződménynél találtak hasonló maradványokat.

Az olyan diagenetikus jellegzetességek, mint a Blackthorn Salt dokumentálásának folytatása azért fontos, mert segíthet a kutatóknak kideríteni, hogy mikor tűnt el a folyékony víz a Marsról.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk