mars űrhajós

Illusztráció

Tudósok attól tartanak, hogy a NASA asztronautái marsi vírussal fertőzik meg a Földet

Tényleg van okunk az aggodalomra?


A vörös bolygó vizsgálatára a nemzetközi űrkutatási közösség egyre nagyobb hangsúlyt fektet, és a szervezetek világszerte – különösen Kína és az Egyesült Államok – azt tűzték ki célul, hogy a következő tíz évben marsi mintákat juttatnak vissza a Földre.

Néhány tudós azonban nem igazán lelkesedik a kőzetvisszaszerző küldetésekért. Sokan attól tartanak, hogy a marsi minták ismeretlen, akár életveszélyes kórokozókat is tartalmazhatnak. Ők egy nyilvános NASA-fórumon hangot is adtak ezeknek az aggodalmaknak.

A NASA viszont azt állítja, hogy a küldetés alig jelent kockázatot a környezetre vagy az emberek biztonságára nézve.

Steve Benner neves asztrobiológus úgy véli, hogy ha a marsi anyagok veszélyt jelentenének a Földre, már tudnánk róla. A Marsot gyakran püfölik aszteroidák és más űrsziklák, ennek következtében elég rendszeresen eloszlatja a bolygón található anyagokat; a tudós szerint ebből a marsi anyagból évente már körülbelül 500 kilogramm jut el a Földre. Állítólag még az íróasztalán is tart egy darab vörös bolygó kőzetet.

A több mint 3,5 milliárd év alatt, mióta az élet megjelent a Földön, más kőzetek trilliói tettek hasonló utat. Ha a marsi mikrobióta létezik, és képes pusztítást végezni a földi bioszférában, akkor ez már megtörtént, és a NASA néhány mintája semmin se változtat

– mondta az asztrobiológus.

Az amerikai űrügynökség egyébként azt tervezi, hogy a mintákat egy biztonságos, külső biolaborban tárolja, az amerikai légierő Utah államban található létesítményének közelében.

Az ismeretlen felfedezése, ismeretlenekkel jár. De egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy a marsi kórokozók pusztítást végeznének bolygónkon. Azonban elbagatellizálni sem szabad a felvetéseket, és mivel a tét ilyen nagy, érdemes egészséges vitát folytatni arról, hogyan lehet csökkenteni ezt a kockázatot.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk