papagáj

Bizarr kísérlet: magányos papagájokat kényszerítenek videochatelésre

Egy teljesen újszerű kísérletben egy tudóscsoport bebizonyította, hogy ha megtanítják nekik, a házipapagájok képesek és hajlandóak is videochatelni papagájbarátaikkal. Bár ez teljesen értelmetlen vállalkozásnak tűnhet, az új készség megoldhat egy nagyon is valós problémát, amellyel több millió házimadárnak kell szembenéznie.


Több mint 20 millió papagájt tartanak háziállatként az Egyesült Államokban, és gyakran nincsenek megfelelő ingerek, amelyek kielégítenék magas szociális, kognitív és érzelmi szükségleteiket

– írták a kutatók tanulmányukban.

A három hónapos kísérlet során a kutatók összesen 18 házimadarat tanítottak meg arra, hogyan vegyenek részt más papagájok videohívásában, hogy kiderítsék, javíthat-e a kedélyükön, illetve az életükön egy ilyen rendszer – írja a Futurism.

Ez is érdekelhet:Válogatás nélkül gyalázza a helyieket Billy, a papagáj, akik mindezt imádják

És mint kiderült, a papagájok imádták.

Maga a rendszer nagyon egyszerű. A madarakat először megtanították arra, hogy egy csengő megkongatásával jelezzék, szívesen „beszélgetnének". Ezután a tulajdonosok bekapcsolták a ketrecükbe helyezett táblagépet, majd megjelent egy képernyő a barátaik sorával. A madarak kiválasztottak egy barátot, akivel csevegni akartak, a gazdik pedig elindították a hívást.

Az érdekes pedig az, hogy minden egyes madár egy bizonyos ponton túl fel akart hívni egy másik papagájt. A kutatók szerint az ilyen szintű társas kapcsolatokhoz való hozzáférés túlnyomórészt javított a hangulatukon. Az új barátaikkal való együttlét, még ha csak virtuálisan is, felvidította őket. Még olyan új készségeket is megtanultak egymástól, mint a repülés és a rágcsálnivalók megtalálása. De azt is megfigyelték, hogy néhány egyed idővel különösen szoros barátságot kötött és együtt énekeltek.

Voltak olyan madaraink, amelyek egymás mellett aludtak. Néha pedig nagyon gyorsan elhagyták a videohívást, hogy hozzanak valamit, amit megmutathatnak a másik madárnak

– nyilatkozta Ilyena Hirskyj-Douglas, a Glasgow-i Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője.

A figyelmetekbe ajánljuk