A papagáj még az érintőképernyő használatára is képes
Ugyan tudja használni az érintőképernyőt, de nem tud különbséget tenni a virtuális és a való világ képei között az az új-zélandi papagáj, a kea – állapították meg az Aucklandi Egyetem kutatói.

A kea (Nestor notabilis) különösen intelligensnek és kíváncsinak számít a madarak között. Pár hete írtuk még például, hogy egy csőr nélküli egyed hogyan holdja meg kreatívan az öntisztítást.

Ezen kívül híresek arról is, hogy előszeretettel látogatják meg a hegyekbe látogatók autóinak gumi ablaktörlőit De azért is cikkeztek róluk, mert turisták táskáiból vittek el dolgokat. A gazdákat pedig a juhok megtámadásával haragították magukra.

Amalia Bastos, Patrick Wood és Alex Taylor kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, képesek-e különbséget tenni ezek a madarak a valóság és egy számítógép képernyője között. Ehhez több kísérletet végeztek el a christchurchi Willowbank vadrezervátumban élő madarakkal. Eredményeikről a Biology Letters című tudományos lapban számoltak be.

Először megtanították néhány madárnak, hogy mozgassanak tárgyakat a számítógép képernyőjén a nyelvükkel. A csőrük keratinból áll, mely nem vezeti az elektromosságot, ezért nem tudja aktiválni az érintőképernyőt – írja a PhysOrg.

Ezután tesztelték, hogy a madarak megértenek-e egy egyszerű játékot:

elhelyeztek egy asztalon egy labdát, majd megdöntötték az asztalt, hogy a labda az asztal egyik, vagy a másik oldalán elhelyezett dobozba guruljon. A madárnak ezután meg kellett határoznia, melyik dobozban van a labda.

A keák gyorsan és könnyen megértették a játékot.

A kutatók ezt követően a játékot képernyőn is megismételték, a madarak ekkor is könnyedén kiválasztották a megfelelő dobozt.

Amikor azonban a virtuális asztallal és virtuális labdákkal, de a számítógép két oldalán valódi dobozokkal játszottak, a madarak összezavarodtak: nyilvánvalóan azt várták, hogy a labda a virtuális asztalról beleesik a valódi dobozba.

A kutatók megjegyezték:

kisbabákkal végzett hasonló játékok alapján kijelenthető, hogy életkortól függetlenül az ember képes megállapítani a különbséget a virtuális és a valódi között.

(MTI / PhysOrg)


A figyelmetekbe ajánljuk