Csőr nélkül is megoldja az öntisztítást Bruce, a mozgássérült papagáj
Egy félcsőrű papagáj kreatív módon oldotta meg az öntisztítását. A Science Alert beszámolója szerint, biológusoknak sikerült megfigyelni Bruce, a mozgássérült új-zélandi kea papagáj tisztálkodását, amit nem is akárhogy végez: különböző apró kis kavicsokat használ hozzá, amelyek helyettesítik a hiányzó felső állkapcsát.

A tisztálkodás alapesetben egy olyan dolognak tűnhet, amelyet egy papagáj akár nélkülözhetne is, de a madárhigiénia és a tollak karbantartása szempontjából kritikus fontosságú.

Az ápolás segít a madaraknak eltávolítani a port, a szennyeződéseket és a parazitákat is, és fontos szerepe van a tollak a szigetelésében és az optimális aerodinamikában.

Nem utolsósorban biztosítja, hogy a potenciális társak számára a legjobban nézzenek ki.

A veszélyeztetett fajnak számító keák ezt általában az erős csőrükkel teszik, de Bruce esetében ez nem lehetséges: az állatot még 2013-ban, fiatalon találták meg a vadonban, súlyosan megsérülve, csőrének felső fele pedig hiányzott. Bár gondozói nem tudják biztosan, hogyan történt, úgy vélik, hogy egy kártevőcsapda okozhatta a sérüléseket.


Ebből adódóan logikusan gondolhatnánk, hogy a megfelelő csőr hiányában Bruce egy kicsit kócosabb lesz társainál, de a papagáj megcáfolta az előítéleteket:

jól alkalmazkodott a felső csőr nélküli élethez, és különféle eszközöket használ (legfőképp kavicsokat), amelyeket az alsó csőre és a nyelve közé helyez, hogy sikeresen megtisztálkodjon.

Ráadásul kifejezetten válogatós az eszközöket illetően:

(Bastos et al., Scientific Reports, 2021)

Bruce egy meghatározott méretű kavicsot választott ki az átteleléshez, ahelyett, hogy véletlenszerűen válogatott volna a körülötte lévő kavicsokból; a környezetében egyetlen más kea sem használt kavicsot az átteleléshez

– olvasható a tanulmányban.

A vadon élő kea legidősebb ismert életkora 20 év, de a fogságban tartott papagájok akár 50 évig is élhetnek, így minden bizonnyal Bruce még sokáig folytathatja az önfenntartási rutinját.


A figyelmetekbe ajánljuk