Te tudod, miért dagaszt a cicád?
Shutterstock

Te tudod, miért dagaszt a cicád?

A legtöbben ismerik a macskák dagasztó mozdulatát, amikor egy tárgyat masszíroznak a mellső mancsaikkal. A műveletet, amely a tésztagyúráshoz való hasonlóságáról kapta a nevét, általában rendszeresen ismétlődő az állatoknál, ezért nem véletlen, hogy a legtöbb cicatartónak már eszébe jutott, hogy hogyan is alakulhatott ki a mozdulat.


A dagasztás evolúciós háttere 

A macskák már gyerekkorukban elkezdenek dagasztani, miközben az anyjuk még csak szoptatja őket. A mozdulat is ehhez köthető, mivel a dagasztás az oxitocin felszabadításával segíti az anyamacska tejellátásának serkentését, valószínűleg emiatt is fejlődött ki – mutatja be a jelenséget a ScienceAlert cikke.

De a dagasztásnak van egy másik evolúciós előnye is: a cica és az anya közötti tapintásos és feromonos kommunikáció egyik formája lehet.

A macskák puha mancspárnáiban illatmirigyek találhatók, a dagasztás közben pedig a mirigyek feromonokat (kémiai üzeneteket, amelyeket a kommunikációra használnak) bocsátanak ki. Az anyjukon való „gyurmázás" során feromonok szabadulnak fel, amelyek a kötődéssel, az azonosítással, az egészségi állapottal és sok más üzenettel egybefüggnek.

Ezek közül az egyiket, az úgynevezett „macskaköszöntő feromont" az emlőmirigyek körüli faggyúmirigyek bocsátják ki.

A feromonok nemcsak az anya és a kicsinyek közötti kötődés szempontjából fontosak: a macskákat megnyugtató feromon képes kezelni az agressziót érett állatokban is.

De akkor miért csinálják még felnőtt korukban is? 

Míg a dagasztás a tejellátás serkentésére, valamint a cica és az anya közötti kémiai és tapintható üzenetek kifejezésére fejlődött ki, ez a felnőtt macskáknál is gyakori viselkedés az úgynevezett neoténia miatt .

A neoténia az, amikor az állat felnőttkoráig megőrzi fiatalkori fizikai vagy viselkedési tulajdonságait. Valószínűleg ezek a tulajdonságok előnyösek a macskák számára, amikor emberekkel és más cicákkal vagy állatokkal kell szocializálódniuk a háztartásban.

A dagasztás általában ezért megmarad felnőttkorban is, hogy segítsen az üzenetek kommunikálásában.

Ha az ölünkben dagaszt kedvencünk, akkor az lényegében egy macskaszerű módja annak, hogy elmondja: „kapcsolatban állunk” vagy „az én társadalmi csoportomba tartozol”. Susan Hazel , az ausztrál Adelaide-i Egyetem Állat- és Állatorvostudományi Iskola vezető oktatója szerint a macskák dagasztását érdemes megerősíteni egy kis odafigyeléssel.

Egyes macskák szeretnek puha vagy gyapjútakarókat gyúrni, miközben az anyagot is szívják , mintha egy csecsbimbóból– mindez pedig nyugalmat válthat ki a cicákból.

Mit árul el a dagasztás? 

A legtöbb esetben a dagasztás valószínűleg azt jelzi, hogy a macskánk jól érzi magát. Ha azonban a dagasztás (és különösen a szopás) kifejezetten gyakran és hosszú ideig fordul elő, az azt is jelezheti, hogy kedvencünk stresszel, esetleg fájdalmai vannak – emiatt pedig érdemes állatorvoshoz fordulni.

A szakértők szerint a dagasztás és a szopás kényszeressé is válhat, ami különösen a sziámi és burmai szent templommacsák esetében fordulhat elő.

Fájóan aranyos 

A dagasztás normális viselkedés, amely fontos része lehet annak, hogy a macska úgy érezze, hogy kötődik hozzánk. Ha a macska karmai viszont bántóan szúrnak minket, akkor érdemes egy vastag takaróval befedni a lábunkat. Hazel szerint kerüljük el, hogy megszóljuk miatta kedvencünket, és ne is dobjuk le őket az ölünkből sem.

A figyelmetekbe ajánljuk