Egy darázs

Illusztráció.

A gyilkos lódarazsaknak egyetlen gyenge pontja van: az erotika

A tudósok felfedezték, hogy a szexet fel lehet használni arra, hogy a hatalmas invazív darazsakat csapdába csalják.


A kutatók, akik eredményeiket a Current Biology című folyóiratban tették közzé, szintetikus szexferomont hoztak létre a hím Vespa mandarinia, másnéven a gyilkos lódarazsak vonzására, és olyan csapdákba ejtették őket, amelyekben egy hamis nőstény lódarázs is megtalálható.

Sikerült izolálnunk a nőstény szexferomon fő összetevőit, egy olyan szagkeveréket, amely rendkívül vonzó a hímek számára, akik a szűz királynőkkel való párzásért versengenek. Amikor ezeket az összetevőket vagy keveréküket ragacsos csapdákban teszteltük, több ezer hímet fogtunk el

– mondta a Gizmodónak James Nieh, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem entomológusa, a tanulmány társszerzője.

A csapat reméli, hogy kutatásukkal felvehetik a harcot az invazív faj ellen, amely Észak-Amerika-szerte veszélyeztetett méhfajokat zsákmányol.

A lódarazsak ugyanis évente 100 millió dollár értékű, méhek által beporzott terményt tesznek tönkre.

Szerencsére a vegyszerek széles körben elérhetőek az Egyesült Államokban, így a farmerek és bárki más, aki nem akarja, hogy a rémisztő lódarazsak a méhekre támadjanak, viszonylag könnyen lemásolhatják a csapdákat.

Ennek ellenére ez nem egy tökéletes rendszer az invazív fajok elleni küzdelemre. Allen Gibbs, a Nevadai Egyetem élettudományok professzora a CNN-nek elmondta, hogy lehet, hogy csak olyan hím darazsakat vonz, amelyek már párosodtak, így a megtermékenyített nőstény darázs szabadon elrepülhet és új kolóniát alapíthat.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk