méh, méhecske

A koronavírus-fertőzés felismerésére képeztek ki méheket

Holland kutatók szokatlanul éles szaglással rendelkező méheket képeztek ki a koronavírussal fertőzött minták azonosítására, ezzel pedig szerintük csökkenteni lehetne a vizsgálati eredményekre való várakozási időt.


És mindezt miképp tudták elérni a kutatók? Jutalmaztak! A méhek kiképzéséhez a Wageningeni Egyetem bioállatgyógyászati kutatólaboratóriumának tudósai cukros vizet adtak nekik jutalomként, abban az esetben, ha COVID-19 vírussal fertőzött mintákat mutattak nekik. Akkor azonban nem kaptak jutalmat, amikor nem a megfelelő mintákat azonosították.

A méhek pedig egy idő után megtanulták a rendszert, s a későbbiekben érezték, hogy mikor végeztek „megfelelő" munkát. Ekkor kinyújtották nyelvüket és jutalomért kuncsorogtak.

A kutatók szerint a méhek szalmaszálszerű nyelvének ivásra való kinyújtása a pozitív koronavírus-teszt eredményének megerősítése.

A COVID-19 teszt eredményének megállapítása órákig vagy napokig is eltarthat, de a méhek reakciója azonnali. A módszer ráadásul olcsó, így hasznos lehet azokban az országokban, ahol kevés a teszt.

Dirk de Graaf, a belgiumi Gent Egyetem méheket, rovarokat és állati immunológiát tanulmányozó professzora szerint azonban nem valószínű, hogy ez a technika a közeljövőben felváltaná a COVID-19 vizsgálat hagyományos formáit.

„Ez egy jó ötlet, de én inkább a klasszikus diagnosztikai eszközökkel végezném el a vizsgálatokat, minthogy méheket használjunk erre a célra. Nagy méhrajongó vagyok, de nekik nem ez a feladatuk"

– mondta.

(Reuters)

A figyelmetekbe ajánljuk