egy nő és egy férfi egymás után fordul az utcán
Fotó: Shutterstock

​Valóban létezik szerelem első látásra?

Egy új románc eufórikus ködében könnyű elhinni, hogy két idegen ember már az első találkozáskor egymásba szerethet. De vajon a szerelem első látásra valóban létezik?


Mi is a szerelem?

Egy tanulmány szerint a vonzalom, a vágy és a kötődés összefüggnek és erősítik egymást. Ezek azonban különálló folyamatok az agyban, mindegyiket saját neurotranszmitterek és áramkörök közvetítik. Míg a vágyért a tesztoszteron és az ösztrogén hormonok felelősek, amelyeket az amygdala − az érzelmeket szabályozó agyterület − irányít, addig a vonzalomért a stressz- és jutalomközpontok a felelősek.

A dopamin, a noradrenalin és a kortizol neurotranszmitterek mind működésbe lépnek, amikor vonzódunk valakihez, ám amikor kötődésről van szó, az oxitocin és a vazopresszin dominánsabbak.

Ez is érdekelhet: Ezt a 4 dolgot kell betartanunk az igazi megtalálásához

Tehát a kezdeti vonzalom valaki iránt valószínűleg nem szerelem. A pszichológusok is vitatják, hogy lehetséges az igazi szerelem megtapasztalása, amikor először pillantunk meg egy másik embert. A szerelem ugyanis idővel fejlődik, ahogy elkezdjük megszeretni a másik ember gondolkodását, értékeit és képességeit. Az igazi szerelem nem csak a szexuális vonzalomról és szenvedélyről szól

− mondta Dr. Deborah Lee, a reproduktív egészség specialistája és az angliai Dr. Fox Online Gyógyszertár orvosi szakírója.

Amikor szerelemről van szó első látásra, az érzés inkább a vágyról szól, és az nem tart örökké, mondja Eric Ryden, a klinikai pszichológia doktora és az angliai Couples Therapy klinika párterapeutája, majd így folytatja:

Ha valaki hosszú távú partnert keres, nem valószínű, hogy első látásra megtalálja az igazit. Amit az emberek szerelemként érzékelnek, valójában hormonok koktélje, amelyek azért szabadulnak fel, hogy az idegrendszerüknek öröm- és biztonságérzetet adjanak.

Ha tovább olvasnál: A szeretethormon képes meggyógyítani a sérült szívet

egy p\u00e1r nevet egy telefonon mutatott k\u00e9pen

Fotó: Shutterstock

A szerelem drámai módon hat az elmére és a testre egyaránt. Az eufóriával és a megszállott gondolatokkal párhuzamosan megnövekszik a boldogsághormonok, főként a dopamin − amely a jutalmazással és az élvezetekkel függ össze − és az oxitocin − amelyet szerelemhormonnak is neveznek, mert a melegség, a szeretet és a bizalom érzéséhez kapcsolódik − kiválasztása.

Ezek a hormonok általában a kötődési fázisban magasabbak, nem pedig a kezdeti vágy vagy vonzalom során.

​Szerelem vagy függőség?

Lee szerint a szerelem kezdeti szakasza hasonlíthat a függőséghez: egy új románc elején és a kokainfüggőség során is hasonló agyi területek aktiválódnak.

Amikor a szerelmes kezdetben csak a partnerére összpontosít, eufórikus rohamokkal tűzdelt hangulatváltozásokat tapasztal, szinte megszállottan és/vagy kényszeresen viselkedik, és gyakran függővé válik a másiktól. Ezek az érzések azonban enyhülnek a kapcsolat előrehaladtával

− mondta Lee.

​Eltorzult emlékek

A Journal of Neuroscience című folyóirat 2012-es cikke szerint az emlékek visszaidézésekor gyakran befolyásol az az érzelmi állapot, amelyben vagyunk, amikor emlékezünk. Így a partnerünkről alkotott elképzelésekeinket is megváltoztathatják az aktuális érzéseink: azt gondolhatjuk, hogy ez szerelem volt első látásra, de nem biztos, hogy így is volt.

A torz visszaemlékezés mellett az ember általában pozitív fényben vagy elfogultan érzékeli a partnerét, az úgynevezett „pozitív illúzió" jelenség miatt. A Frontiers in Human Neuroscience című folyóiratban 2018-ban megjelent tanulmány szerint azok a párok, akik „rózsaszínű szemüvegen" keresztül látják egymást, kevesebb konfliktust és kétséget tapasztalnak, és nagyobb a kapcsolati elégedettségük. A pozitív illúzió azt is elhitetheti velünk, hogy az első naptól kezdve szerelmesek voltunk, holott valójában kicsit hosszabb időbe telt, mire eljutottunk odáig.

Forrás: Live Science

A figyelmetekbe ajánljuk