white clouds over city buildings during daytime

9 millió ember halt meg légszennyezés miatt 2019-ben

Keveset tettek a szennyezés ártalmainak csökkentése érdekében, a megdöbbentő halálesetek száma ellenére.


A környezetszennyezés továbbra is hatalmas globális gyilkos. Egy e heti új jelentés becslése szerint a szennyezés 2019-ben világszerte 9 millió korai halálesethez járult hozzá, gyakran a légszennyezés miatt. A legfrissebb adatok nem változtak a közelmúltbeli éves becslésekhez képest, és a szerzők sajnálkoznak, hogy ez idő alatt kevés történt e szennyezőanyagok jól ismert ártalmainak enyhítése érdekében.

A szennyezésnek mindenféle akut és krónikus egészségügyi kockázata lehet, bár ezek a pontos szennyezőanyagtól, az expozíció időtartamától és útvonalától függően változhatnak. Különösen a légszennyezésről ismert, hogy növeli a súlyos asztmás epizódok, a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham, és a lassan kialakuló egészségügyi problémák, például a tüdőrák kockázatát. Ezek a kockázatok a következő generációra is átörökíthetők, mivel a terhesség alatti magasabb szintű expozíció növelheti a koraszülés és más komplikációk esélyét.

Egy új tanulmány nemcsak a szennyezéssel összefüggő haláleseteket becsüli meg 2019-ben, hanem nyomon követi a szennyezés különböző formái által okozott relatív halálozást is az elmúlt 20 évben. A 2000-es év óta finom elmozdulások történtek. Az emberek ma már kevesebbet halnak meg az úgynevezett hagyományos szennyezéstípusok, például a nem biztonságos víz vagy a háztartási levegőszennyezés miatt, ami nagyrészt a higiéniai és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javulásának köszönhető.

A szerzők szerint azonban ezt a csökkenést teljesen ellensúlyozta az ipari szennyezésből eredő halálesetek számának növekedése - az a fajta szennyezés, amely káros aeroszol részecskéket bocsát ki széles körben a szabadba, olyan szennyező anyagokkal együtt, mint az ólom és más vegyi anyagok. Ez a kültéri légszennyezés, más néven környezeti levegőszennyezés 2019-ben 4,5 millió halálesethez járult hozzá, szemben a 2000-es 2,9 millióval. A jelentés szerint a légszennyezés általánosságban több mint 6 millió ember halálát okozta 2019-ben.

Összességében a 2019-ben a szennyezésnek tulajdonított 9 millió haláleset körülbelül minden hatodik halálesetből egyet jelentett abban az évben. Ezek a halálesetek azonban nem egyformán jelentkeztek világszerte, több mint 90%-uk az alacsony és közepes jövedelmű országokban történt. A megelőzhető életveszteség elég rossz, de a szerzők rámutatnak, hogy ezek az ártalmak mindenhol hullámokat keltenek. Becsléseik szerint 2019-ben ezeknek a haláleseteknek a gazdasági költsége 4,6 billió dollár volt, ami az adott év globális gazdasági teljesítményének mintegy 6,2%-a.

És ha többet tennénk a szennyezés ellen, az máshol is megtérülne, mivel számos forrás hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok magasabb kibocsátásához és az éghajlatváltozás súlyosbodásához is. A szennyezés az élővilág számára sem jó, számos faj kihalását tovább veszélyezteti. Mégis, eddig nem volt nagy lendület a probléma jelentős leküzdésére. A szerzők megfogalmaznak néhány ajánlást a kormányok, az iparágak és más felek számára, például a szennyezéscsökkentő programok finanszírozásának növelését és egy nemzetközi szakértői testület létrehozását, amely rendszeresen tanulmányozná és nyomon követné a szennyezés problémáját, hasonlóan az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülethez.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk