szennyezés

Egy új, háromrészes tanulmány azt mutatja, hogy a légszennyezés csökkentheti másokba vetett bizalmunkat.


Egy kísérletben szennyezett és tiszta égboltot mutattak be a résztvevőknek. A szennyezett égboltot megtekintők kevesebb bizalmat éltek át a tiszta égboltot megtekintőknél.

A szociális médiából gyűjtött adatok alapján pedig elmondható, hogy szennyezett napokon az emberek kevesebb pozitív érzelmet fejeznek ki általában.

Azok az egyének emellett, akik a környezetszennyezésről olvastak valamit, szintén alacsonyabb társadalomba vetett bizalmat mutattak.

A légszennyezés évtizedek óta tartós probléma az Egyesült Államokban. Az American Lung Association (Amerikai Tüdő Egyesület) éves levegőállapot-jelentése alapján Los Angeles területe és a környező megyék nemrégiben "F" besorolást kaptak.

Az ózon- és részecskeszennyezés tehát elég jelentős ahhoz, hogy károsítsa az emberi egészséget.

Az amerikaiak 40 százaléka jelenleg olyan területeken él, ahol káros hatással van az egészségre a légszennyezés. A problémák máshol még súlyosabbak.

Pekingben a légszennyezés időnként olyan szélsőségessé válik, hogy a kormánynak figyelmeztetnie kell az állampolgárokat a bent maradásra.

Ehhez hasonlóképpen Delhiben, India fővárosában a levegő olyan mérgezővé válhat, hogy a hatóságok közegészségügyi vészhelyzeteket hirdethetnek ki. Ilyenkor elrendelik az iskolák és a munkahelyek bezárását.

Indiában csaknem kétmillió halálesetet tudtak tavaly közvetlenül összekötni a légszennyezéssel.

A tanulmány, amely kimutatta, hogy nő a bizalomvesztés a környezetszennyezés hatására, azt találta, hogy a negatív érzelmek közvetítik a légszennyezés és az emberek közti bizalom hatását. A résztvevőkből a légszennyezés gondolata negatív érzelmeket váltott ki, ezek pedig kevesebb bizalomhoz vezettek.

A légszennyezés tehát káros hatással lehet a társadalmi kohézióra és harmóniára.

Ez felhívja a figyelmet arra, hogy a környezetünk károsítása nemcsak fizikai, de pszichés károkkal is együtt járhat.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk