A Hawaii körüli vizek élővilágára súlyos fenyegetést jelentenek az úgynevezett szellemhálók, amelyek beterítik a partokat, bennük pedig a beléjük gabalyodott állatok tetemei is ott vannak. Kutatók most az eredetük után kezdenek el kutatni.

A szakértők szerint a halászhálók egy része véletlenül kerül a tengerbe, de nem ritkaság, hogy illegális halászhajók szándékosan dobják el őket. Sok esetben a halászok az egyszerűbb megoldást választják, és egyszerűen kivágják a sérült részeket és a vízbe vetik azt, ahelyett, hogy visszavinnék a szárazföldre.

A szellemhálók gyakran évtizedeken át sodródnak a nyílt vízben, foglyul ejtve a tengeri állatokat, károsítva a korallzátonyokat, amely súlyos ökológiai károkat is okoz.

Bár hasonló hulladékok világszerte előfordulnak az óceánokban, a Hawaii körüli vizek igazi gócpontjai a hálóknak, mivel a csendes-óceáni nagy szemétsziget keletre, egy másik hatalmas hulladékmező pedig nyugatra terül el a szigetcsoporttól.

A hálók azonosítása pedig szinte lehetetlen, mivel szinte semmilyen egyedi azonosító vagy jellegzetesség sincsen rajtuk. Drew McWhirter, a Hawaii Pacific University hallgatója és kollégái most átfogó munkába kezdenek, hogy visszakövessék a hálókat a halászhajókig és a gyártókig

„Nagy kihívásnak nézünk elébe, megpróbáljuk visszakövetni őket a forrásig. Ha elbukunk, az újabb bizonyítékul fog szolgálni a törvényalkotók számára a halászfelszerelések azonosíthatóságának fontosságáról, és talán előtérbe hozza az ezzel kapcsolatos szabályozásokat"

– mondta Jennifer Lynch, az egyetem tengeri hulladékkal foglalkozó kutatóintézetének társigazgatója. A szakértő hozzátette, a lehető legalaposabban fognak eljárni a vizsgálat során, hogy a legpontosabban tudják bemutatni a problémát.

Ahogy az MTI közölte, a kutatók három helyszínről is gyűjtenek be szellemhálókat, köztük a lakatlan Északnyugati Hawaii-szigetek partjaitól, amely a Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Emlékhely része. Egy áprilisi expedíción csaknem 50 tonna hálót és egyéb felszerelést gyűjtöttek be a világörökség részét képező Papahanaumokuakea területén.


Friss

Youtube/BROAD Group

Egy nap alatt felhúztak egy tízemeletes épületet Kínában

Az új technológiának köszönhetően pillanatokon belül megépülhet hasonló épület a világ bármely pontján.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Az új-zélandi maorik fedezhették fel elsőként az Antarktiszt?

A legújabb tanulmány szerint a maorik fedezhették fel elsőként az Antarktiszt, ugyanis feltehetőleg a hetedik századig visszanyúló kapcsolatuk van a jeges kontinenssel és a környező óceánokkal.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.18.

Péntek reggel Alice Walker gondolatait idézzük, aki arra emlékeztet minket, hogy egy igazi barát mindig elfogadja véleményünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk