rádióvevő
Fotó: Donald Gianatti / unsplash

Az idegenek kvantumkommunikációt használhatnak a csillagközi beszélgetésre

Bár még nincs bizonyítékunk a földönkívüli életre, ez nem azt jelenti, hogy ne is létezne. Itt egy matematikai modell, ami megmutatja, hogy az idegenek potenciálisan a kvantumfizika segítségével kommunikálnak az űrön át.


Már javában folynak az erőfeszítések, hogy a kvantumkommunikáció valósággá váljon itt a Földön is. A kvantummechanika olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az információátvitelt gyorsabbá és biztonságosabbá teszik, mint a hagyományos rendszerek – írja a Science Alert.

Sajnos ezek a kvantumhálózatok nagyon törékenyek és érzékenyek az interferenciára. Viszont egy új tanulmány szerint az űrön átrepülhetnek anélkül, hogy megszakadnának.

Arjun Berera és kollégája, Jaime Calderón-Figueroa, az Edinburgh-i Egyetem elméleti fizikusai számításokat végeztek a röntgensugarak mozgásáról az üres térben, hogy ellenőrizzék az esetleges dekoherenciát (a kvantumállapot felbomlását). Ha kvantumrészecskékként fotonokat − fényrészecskéket − használnánk, akkor legalább több százezer fényéven át lehetne sugározni őket, ami nagyobb távolság, mint az egész Tejútrendszer.

egy alak a hegy tetej\u00e9n a csillagos \u00e9gboltra vil\u00e1g\u00edt

Fotó: Dino Reichmuth / unsplash

Az űrben az anyag átlagos sűrűsége sokkal kisebb, mint a Földön, és ez a "tisztább" környezet kisebb esélyt jelent az interferenciára. A gravitációs vonzások sem elegendőek ahhoz, hogy egy kvantumkommunikációs hálózatot letérítsenek a pályájáról.

Valószínűsíthető, hogy a fotonok által közvetített kvantumkommunikáció létrejöhet csillagközi távolságokon keresztül, különösen az elektrontömeg alatti röntgentartományban lévő fotonok esetében

− írják a kutatók a közzétett tanulmányban.

Az, hogy idegen életformák kvantumhálózatokat használnak arra, hogy beszéljenek egymással, vagy megpróbáljanak kapcsolatba lépni velünk, egyelőre puszta spekuláció. A kvantumjelekkel lehetséges "jelentős információátvitel" vonzó lehet a kozmoszban lévő bármely földönkívüli intelligencia számára. De még a kvantumkommunikáció sem varázslat: dekódolásához egy teljesen működőképes kvantumszámítógépre van szükség, és az információ továbbra sem tud a fénysebességnél gyorsabban terjedni, így az adásoknak több évbe is beletelhet, mire elérik céljukat.


A figyelmetekbe ajánljuk