alien ufo
Giphy

Földönkívüli lények láthatták a civilizáció kialakulását a Földön

Legalább 1715 közeli csillagrendszerből tökéletes kilátás nyílt a Földre az elmúlt 5000 év során, ami azt jelenti, hogy az ezekben a rendszerekben élő idegenek – már ha léteznek és rendelkeznek a megfelelő technológiával – távolról figyelhették bolygónkat, amikor a korai emberi civilizációk kialakultak.


Ezek közül 313 csillagrendszer valamikor az elmúlt néhány ezer év során kilépett a speciális megfigyelési zónából, az úgynevezett Föld-átvonulási zónából, így 1402 csillagrendszer maradt, amelyekből bolygónk ma is megpillantható. A következő 5000 évben pedig további 319 csillag fog először belépni ebbe a szektorba – írja a Livescience.

Az azonosított csillagok mindegyike 326 fényéven belül fekszik a Naptól, s ezek közül 75 csillag kevesebb mint 100 fényévre van tőlünk. A kutatócsoport azért választotta ezt a 326 fényév sugarú kört, mert ez a terület áll az Európai Űrügynökség Gaia-missziójának középpontjában, amelynek célja galaxisunk 3D-s térképének elkészítése, és nemrég új Gaia-adatok váltak elérhetővé.

Lisa Kaltenegger, a Cornell Egyetem csillagásza szerint ezek az égitestek a legérdekesebbek a földönkívüli intelligencia keresése szempontjából. De még a megfigyelési zónában lévő távoli csillagok körül is keringhetnek olyan bolygók, amelyeken megfelelőek a feltételek az élet fenntartásához.

Feltételezve, hogy léteznek idegenek, és némelyikük a miénkhez hasonló csillagászati műszerekkel rendelkezik, az ezekben a csillagrendszerekben lévő földönkívüli életformák elméletileg kiszúrhatják a Földet, és akár az élet jeleit is észlelhetik a bolygón, például a légköri oxigén és metán formájában"

– nyilatkozta a csillagász.

A szakértők hasonló módszerekkel keresik a földön kívüli élet nyomait a Naprendszeren kívüli bolygókon. A vizsgálat csak olyan égitestek esetében folytatható, ahol a bolygó elhalad saját csillaga és a Föld között. Kaltenegger és csapata pedig azt akarja kideríteni, hogy mennyi exobolygó láthatja hasonló módon a Földet.

A kutatócsoport NASA TESS és a Gaia űrtávcső adatait kezdte el vizsgálni, a kutatás alapján pedig, jelenleg 1004 rendszerből látható a Föld. Emellett az is kiderült, hogy néhány csillagnál meg lehetett figyelni a bolygónkat az elmúlt 5 ezer évben.

A figyelmetekbe ajánljuk