rottweilerek midsommar

A barátságos óriás – 6 tévhit, amit a rottweilerekről állítanak

A rottweilerekről számos mítosz kering, bár ezek többsége egyáltalán nem pozitív. Megjelenésük miatt gyakran veszélyes, erőszakos kutyának tartják őket. Ám ezek a vélemények tévhiteken és hamis információkon alapulnak, amit szegények nem érdemelnek meg.


1. A rottweilerek agresszívek és gonoszak

Erőszakosnak és kiszámíthatatlannak tartják őket, az igazság viszont az, hogy a rottweiler egy rendíthetetlenül barátságos és szeretetteljes kutya. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a chihuahuák sokkal agresszívabbak, mint a rottweilerek vagy akár a pitbullok.

De mint minden kutyafajtánál, ha egy rottweilert bántalmaznak, elhanyagolnak vagy valamilyen módon rosszul bánnak vele, akkor valóban veszélyessé és agresszívvá válhat.

Ez is érdekelhet: Ez a kutya élt a világon a legtovább

2. Barátságtalanok a gyerekekkel

A rottweilereket gyakran nem tartják biztonságosnak gyermekek közelében. De nem szabad elfelejteni, hogy semmivel sem veszélyesebbek a gyerekekre, mint bármely más kutyafajták.

Megfelelő nevelés és kiképzés esetén védik és szeretik családtagjaikat, hiszen kiváló házőrző kutyák. A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan viselkedjenek az állatok közelében, legyen a család kutyája akár rottweiler, akár golden retriever.

​3. Makacsok, és lehetetlen őket kiképezni

A rottweilerek hosszú múltra tekintenek vissza az emberrel való együttműködésben. Medvevadászatra és henteskocsik húzására is használták őket. A modern korban pedig rendőri, katonai, de terápiás munkáknál is segítségüket vették.

Egyértelműen jól képezhetőek. A rottweilerek akaratos személyiségek, de intelligens fajta, aki szeret tanulni. Rendkívül engedelmes családi kutyák, ha helyesen és következetesen képezik ki őket.

4. Összeférhetetlenek más kutyákkal

Ez a kijelentés nagyon igazságtalan feltételezés, mivel minden jól nevelt kutya képes megtanulni, hogy más állatokkal is megossza az otthonát. A gondos bevezetés és szocializáció már kölyökkortól kezdve megkönnyíti ezt a folyamatot, ez pedig nincs másképp náluk se.

​5. A rottweilereket kizárólag a kertben kell tartani

A rottweiler társaságkedvelő fajta, akiket otthon a szeretett gazdijuk közelében kell tartani.

Azok a rottweilerek, akiket kint hagynak és elválasztanak a gazdájuktól, elszigetelődnek, ami depresszióhoz, szeparációs szorongáshoz és destruktív viselkedéshez vezethet. Az ilyen típusú kutyáknak sok mozgást kell kapniuk a szabadban – játék, séták, labdázás az udvaron –, de mivel nagyon is szükségük van az emberi társaságra, érdemes olykor beengedni a lakásba.

6. Gazdájuk ellen fordulnak

A rottweilerek szerető, hűséges kutyák és egy népszerű kutyafajta. Ezek a tények pedig szöges ellentétben állnak azzal a téves elképzeléssel, hogy a rottweilerek a gazdáik ellen fordulnának. Előfordult már olyan a történelemben, hogy a rottweilerek megtámadták, vagy megharapták gazdájukat, de ezek az esetek gyakorlatilag bármelyik kutyafajtánál előfordulhatnak. A közös nevező az, hogy hogyan bántak a kutyával.

A figyelmetekbe ajánljuk