kutya
Shutterstock

A kutyák is leéghetnek a napon – hogyan védekezhetünk?

A legtöbb kutyatartó tudja, hogy kedvencüknek elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás és a mancsuk védelme a forró nyári melegben. A háziállatok napvédelme már annál nagyobb kérdés: amíg mi naptejjel és kalappal védekezünk a nap ellen, nem biztos, hogy az ehhez hasonló óvintézkedéseket a kutyájuk esetében is megtesznek. Bár nem mindig észrevehető, a kutyák is le tudnak égni a napon, ezért fontos, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket a biztonságuk és kényelmük érdekében.

Az American Kennel Club szerint a leginkább veszélyeztetett csoport a nagy, vékony és szabadon lévő bőrfelülettel rendelkező, világos szőrzetű kutyák. Ilyen például a mexikói meztelen kutya, a kínai meztelen kutya és az amerikai meztelen terrier, amelyek a szőrtelenek a testük nagy részén, ezért maximális napvédelemre van szükségük erős napsugárzás esetén.

Ez is érdekelhet: 6 jel, hogy a kutyád depressziós − mit tehetsz ellene?

Azonban még a bő szőrrel rendelkező kutyák sem védtelenek a nap káros hatásaitól. Az orruk, a hasuk és a fülük belseje nekik is csupasz; ezek a területek pedig különösen sérülékenyek, ha a körülöttük lévő szőrzet világos színű.

Azoknál a kutyáknál, akik túl sok időt töltöttek a napon, előfordulhat, hogy a szabadon hagyott bőrük kipirosodik és erősen hámlani kezd. Emiatt a kutyáknak viszketni kezdhet az égett területet, és a simogatásra is érzékenyen reagálhatnak. Ha az a gyanúnk, hogy a kutya megégett, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy a megfelelő kezelést kapja az állat.

​A leégés több mint kellemetlen a kutyák számára

Az emberekhez hasonlóan az ismétlődő sérülések a kutyákat is bizonyos betegségek, például a bőrrák kockázatának teszik ki. Szerencsére könnyű megvédeni őket az időjárás viszontagságaitól: ha strandolni tervezünk egy kölyökkutyával, szerezzünk be valamilyen kutyás naptejet, amit biztonságban felvihetünk kedvencünk bőrére.

kutya

Shutterstock

Fontos: cink-oxidot vagy para-amino-benzoésavat tartalmazó naptejeket soha ne kenjük a kutyákra, mivel megbetegedhetnek tőle!

Vigyük fel a naptejet arra a részre, ahol a legvékonyabb a szőrzetük – például az orrukra, az ágyékukra, a hasukra és a fülük hegyére – , majd négy-hat óránként kenjük be őket újra.

kutya

Shutterstock

Másik lehetőség, ha a kutyánkat védenénk a melegben, hogy eleve korlátozzuk a napon töltött időt. Ha a szabadban kutyáznánk, vigyünk magunkkal valamilyen napozósátrat vagy keressünk árnyékos helyet, ahol pihenhetünk kedvencünkkel. Szerencsére a kutyák „beépített" napvédővel is rendelkeznek: lehet, hogy a bundájuk forrónak tűnik, de nem kell rögtön megijedni, hiszen a szőrzet természetes hőmérséklet-szabályozóként is működik, ezért semmiképp ne borotváljuk csupaszra a kutyakozmetikusnál.


A figyelmetekbe ajánljuk