kullancs

Ezek a kullancsok évekig túlélnek élelem nélkül

A rossz hír, hogy majdnem 30 évig is elélnek akár mellette.


Ha hosszú élettartamról és hosszabb ideig tartó táplálék nélküli túlélésről van szó, az Argas brumpti afrikai kullancsfaj nehezen verhető, derül ki egy újonnan közzétett kutatásból. 45 éven keresztül laboratóriumban, közelről figyelték meg őket, némelyikük pedig akár 27 évig is életben maradt, ami jóval meghaladja a kullancsfajok általános 2-3 éves átlagát. Mi több, megdöbbentő nyolc évet is képesek voltak túlélni táplálék nélkül, ami még egy olyan élőlénytől is lenyűgöző, amely úgy fejlődött ki, hogy sok étel és ital nélkül is boldoguljon.

Az egyik nőstény kullancs négy évvel a csoport utolsó hím tagjának halála után is petéket rakott. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a nőstény a normálisnál sokkal hosszabb ideig képes tárolni a hím spermáját. Ezeknek a kullancsoknak a hosszú élettartama nyilvánvalóan rekordot jelent bármely kullancsfaj esetében. A szaporodás késleltetése valószínűleg az életképes spermiumok hosszú távú tárolását jelenti, ami szintén rekordnak tűnik bármely kullancsfaj esetében.

Az eredeti kullancsokat 1976-ban kezdték el megfigyelni laboratóriumában stabil körülmények között 21 Celsius-fok és 81 százalékos relatív páratartalom mellett. Az eredeti csoport utódai ma is élnek és szaporodnak. Nyulak, egerek és patkányok vérével etették őket, de 1984-ben elfogyott. Ekkor kezdődött az éhezés kutatása, és a nyolcéves böjt felénél az utolsó eredeti hím kullancs elpusztult.

Az A. brumpti a kullancsokhoz képest viszonylag nagy, akár 20 milliméteres hosszúságú. Hagyományosan gyakran lógnak odúkban, porhüvelyekben vagy termeszdombokban, állatokat és embereket keresnek, hogy rágcsálhassák őket. Bár az embereket megharapják, azonban nem okoznak semmilyen ismert betegséget. Ezeknek az élőlényeknek a bőre is puha és bőrszerű, az általánosan ismert kullancsfajok kemény lemezei nélkül.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk