Antigen testing of Covid 19

Az XE nevű új hibrid COVID-19 változat nemrégiben újabb aggodalmakat váltott ki.


Az XE a nagymértékben fertőző BA.1 és BA.2 Omicron változatok kombinációja, és először január közepén észlelték az Nagy-Britanniában. Tüskés fehérjéje a BA.2-ből származik, ami potenciálisan jó hír Új-Zéland számára, mivel ez a domináns változat (a közelmúltbeli fertőzések több mint 90%-a), és a fertőzöttek némi védelmet élveznek az XE-vel szemben. Világszerte eddig mintegy 700 vírusgenomot jelöltek ki XE-nek. A variánst elsősorban a briteknél mutatták ki, most pedig néhány esetben máshol, többek között Thaiföldön és az Egyesült Államokban, valószínűleg az utazással kapcsolatos terjedés miatt. Az Egyesült Királyságból származó jelenlegi becslések szerint az XE enyhe (5-10 százalékos) terjedési előnnyel rendelkezik a BA.2-vel szemben, ami az Omicron eddig azonosított legjobban terjedő alváltozatává tenné.

Bármikor, amikor egy új, jobban terjedő változat jelenik meg, megvan az esélye, hogy idővel domináns változattá válik. Az XE még nem kapott saját görög betűt. Egyelőre az Omicronhoz tartozik, amíg nem azonosítanak jelentős különbségeket az átvitelben és a betegség jellemzőiben, beleértve a súlyosságot is. Egyelőre nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy szilárd következtetéseket lehessen levonni az XE átvihetőségéről, és szinte semmilyen adat nincs a betegség súlyosságáról vagy az immunitás kijátszásának képességéről. Általában minden egyes vírus közel pontos másolata az egyetlen szülői vírusnak. A vírusok azonban egy rekombinációnak nevezett folyamaton is átesnek - két szülőjük is lehet. Rekombináns vírusok akkor keletkezhetnek, ha két vagy több változat fertőzi meg ugyanazt a sejtet egy egyedben, lehetővé téve, hogy a változatok kölcsönhatásba lépjenek egymással a replikáció során.

Ez genetikai anyaguk keveredését eredményezheti, új víruskombinációkat alkotva. Egyes vírusok, mint például az influenza, szegmentált genommal rendelkeznek, és az úgynevezett reasszortmentációs folyamat révén egész szegmenseket keverhetnek össze. A vírusrekombináció és a reasszortment gyakori a vírusok között, de a vírustípustól és a társfertőzés esélyétől függően az arányok jelentősen változnak. Több mint két éve tart a világjárvány, és mivel a fertőzési arány világszerte magas, a SARS-CoV-2 rekombinációja valószínűbb és könnyebben kimutatható, mint a korábbi szakaszokban. A globális Omicron hullámban gyorsan nőtt a COVID előfordulása, ami növeli a társfertőzés esélyét, és több esélyt ad a vírusnak a rekombinációra. A rekombinációt is jobban ki tudjuk mutatni, mint korábban. A világjárvány elején a SARS-CoV-2 vírusban kevés genetikai változatosság volt, és a rekombinánsok nagyon hasonlítottak a nem rekombinánsokra, mivel a két szülő vírus közel azonos volt.

Most azonban több, genomikailag különböző variáns fertőz meg embereket ugyanazon a területen, így a rekombináns genomokat sokkal könnyebb kiszúrni az eddig keletkezett több millió genom között. A vírusrekombináció valószínűleg fontos szerepet fog játszani a SARS-CoV-2 folyamatban lévő evolúciójában. Ismert vírusrekombinánsokA közelmúltban számos rekombináns SARS-CoV-2 variánst azonosítottak, amelyeket XA, XB, XC stb. néven neveztek el, egészen XS-ig. E változatok némelyikét már 2020 közepén szekvenálták. Némelyik csak néhányszor fordult elő, míg másokhoz több száz genomot rendeltek hozzá. A rekombinánsok két fő típusa jelenleg gyakran észlelt: a Delta és az Omicron keverékei (Deltacron néven) és az Omicron alváltozatok keverékei. Néhány ilyen rekombinánst szorosan figyelnek.

Ezek közé tartozik az XD és az XF, amelyek a Delta és a BA.1 Omicron alváltozat genetikai anyagából állnak. Az XD-t először Franciaországban fedezték fel, és a BA.1 tüskefehérje és a Delta genom többi részének keverékét tartalmazza. Félő volt, hogy örökölni fogja a BA.1 azon képességét, hogy kikerüli az immunvédelmünket, valamint a Delta magas virulenciáját. Eddig úgy tűnik, hogy az XD nem terjed széles körben vagy gyorsan. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a rekombináns vírusok nagyobb veszélyt jelentenének a közegészségügyre, mint bármely más változat. A rekombinánsokat azonban szorosan figyelemmel kell kísérni, hogy megértsük, okoznak-e változásokat a vírus átvihetőségében, a betegség súlyosságában vagy a vakcinával kivédhető immunvédelem elkerülésének képességében.

Jelenleg nincs okunk túlzottan aggódni az XE miatt. Folytatnunk kell azonban a SARS-CoV-2 globális szintű felügyeletét, hogy kiszűrjük az új variánsokat, és megértsük az általuk jelentett esetleges kockázatokat. A legjobb megközelítésünk az új rekombinánsok vagy más változatok megjelenésének korlátozására a vírus terjedésének korlátozása. Annak ellenére, hogy világszerte széles körben elfogadják, hogy a SARS-CoV-2 belátható ideig velünk lesz, még mindig alkalmazhatunk védőintézkedéseket a vírus lassítására és visszaszorítására. Ezek közé tartozik a rendszeres vizsgálat, az elkülönítés, ha fertőzőek vagyunk, a jó minőségű maszkok viselése és a jobb szellőzés. Mindezek az intézkedések csökkentik annak az esélyét, hogy társfertőződjünk, és egy új rekombináns gazdatestévé váljunk.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk