koronavírus-oltás

​Szakértők szerint a beoltottak egy csoportja „szuperimmunitással" rendelkezik a koronavírus ellen

Ez az egyik első tanulmány arról, hogy milyen immunválasz lehetséges a védőoltást követő megbetegedés után.

Az Oregoni Egyetem kutatói szerint azok az emberek, akiket beoltottak, majd mégis megfertőződtek a koronavírussal, a legvédettebbek a betegséggel szemben, olvasható a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

A tanulmányhoz két beoltott csoportot vizsgáltak: akik elkapták az oltás után a fertőzést, illetve akik még soha nem voltak koronavírusosok.

A kutatók azt találták, hogy a vakcinát „áttörő" fertőzés esetén az alanyoknak akár 2000 százalékkal is megnőtt az antitestszámuk a másik csoporthoz képest. Dr. Fikadu Tafesse, a tanulmány társszerzője a jelenséget „szuperimmunitásnak" nevezte.

A kutatók azonban figyelmeztettek arra is, hogy az embereknek nem ajánlatos szándékosan megfertőzni magukat, hiszen még így is fennállhat a súlyos megbetegedés veszélye.

A JAMA című szaklapban megjelent publikáció a kutatók szerint az egyik első tanulmány, amely kimutatja, hogy a védőoltást követő fertőzés erősebb immunitást eredményez, mint a korábbi fertőzés vagy a védőoltás önmagában

A kutatók szerint, ha az oltás ellenére is elkaptuk a vírust, akkor az immunrendszerünk „elképesztő" immunválaszt adhat. A szakértők úgy vélik, hogy az immunrendszer folyamatosan tanul; amikor találkozik a vírussal vagy a vakcinával, felkészül arra, hogy következőleg már jobban harcoljon a különböző variánsok ellen.


A figyelmetekbe ajánljuk