Látványos animáción mutatja be az MTA, hogyan véd meg minket a koronavírus elleni vakcina

Világszerte a tavalyi év végétől kezdték el használni a különböző koronavírus-vakcinákat, amelyeknek már egyre nagyobb az elfogadottsága, de még sokan különböző okok miatt nem élnének a lehetőséggel. Az MTA videójából kiderül, miért nem érdemes tartani tőlük.


Látványos animáción készített a a Magyar Tudományos Akadémia arról, hogy hogyan védik meg a beoltottakat a különböző koronavírus elleni vakcinák. A videóban az itthon elérhető védőoltások emberi szervezetre gyakorolt hatását veszi végig a hagyományos virálisvektor-alapú védőoltásoktól kezdve a legújabb, mRNS-en alapuló technológiáig.

Ahogy az MTA írja, mára a járvány elleni hatékony védekezéshez többféle védőoltás vált elérhetővé, melyek működése eltérő alapelvekre épül, azonban az általuk kiváltott immunreakció, mely felkészíti a szervezetet a későbbi vírusfertőzés elleni védekezésre, megegyezik.

A videón az immunválasznak a kialakulását és későbbi hatását lehet színesen és közérthetően megtekinteni, amely Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, az ELTE TTK immunológus egyetemi tanára irányításával készült.

A figyelmetekbe ajánljuk