kokacserje levelek fehér porral
Fotó: Shutterstock

Már kokacserjére sincs szükség ahhoz, hogy kokaint állítsanak elő

Kínai tudósok genetikai módosításokat végeztek egy ismeretlen növényen, és annak leveleiből kokaint nyertek ki.A kutatók évtizedek óta próbálják meghatározni, hogyan termeli a kokanövény − az a növény, amelyből a kokain nevű kábítószer származik − a bulibarát vegyületet. Ez egy összetett biokémiai ügy, és bár a kutatóknak az utóbbi időben sikerült feltérképezniük a folyamat nagy részét, egy kulcsfontosságú elem mibenlétére továbbra sem jöttek rá: hogyan alakul át pontosan egy MPOA nevű kémiai prekurzor a kokainmolekula egy részévé.

Ez is érdekelhet: Kólatörténeti kisokos: tartalmazott-e a Coca-Cola valaha is kokaint?

A kínai Kunmingi Botanikai Intézetből származó tudósoknak pontosan ezt a hiányzó láncszemet sikerült feltárniuk. Amint azt a Journal of the American Chemical Society című folyóiratban megjelent tanulmányukban részletesen kifejtették, a kutatóknak sikerült azonosítaniuk két, korábban ismeretlen enzimet − az EnCYP81AN15 és az EnMT4 nevűeket − a kokain előállítási folyamatában.

A tudósok ezután egy Nicotiana benthamiana, a dohánynövény közeli rokonának génhackelésével növesztették az enzimeket. És láss csodát: a dohánynövény a szárított levél milligrammjánként 400 nanogramm kokaint termelt, ami nagyjából egy huszonötödét jelenti egy átlagos kokacserje termésének.

Hasonló témában: Fiatalok és a drog: még csak nem is azért használják, hogy jól érezzék magukat

kokacserje level\u00e9t \u00e1rul\u00f3 bol\u00edviai n\u0151

Fotó: Shutterstock

Bár leginkább partidrogként ismert, a kokainnak valójában van néhány tartós orvosi felhasználási módja. Ideális esetben ez a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy az anyag gyógyszerészeti célokra is elérhetővé váljon.

Jelenleg a dohányban rendelkezésre álló kokaintermelés nem elegendő a tömeges kereslet kielégítéséhez

− mondta a New Scientistnek Sheng-Xiong Huang, a tanulmány egyik vezetője.

Ez az áttörés lehetővé teheti a gyógyszeripari cégek számára, hogy teljesen megszabaduljanak a növényi alapú termeléstől. Ez óriási hatással lesz az ellátási láncra, és potenciálisan hatással lehet akár az illegális termelésre is

− nyilatkozta Benjamin Lichman, a Yorki Egyetem kutatója, aki nem vett részt a kutatásban.

Egyelőre azonban nem valószínű, hogy a drogkartellek megragadják a technológia kínálta lehetőségeket. Ez az új génhackelési eljárás nem éppen olcsó, és közel sem skálázható − jelenleg sokkal jobban járunk, ha maradunk a jó öreg kokacserjénél.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk