green oval fruits on white surface

Kertészek beszámolója szerint a melegebb nyarak az utóbbi időben fellendítették a termesztést.


A rekord forró és száraz nyári időjárás miatt egyre több egzotikus növény, köztük füge és avokádó terem az Egyesült Királyságban - számoltak be róla az ország kertészei. Egyes, korábban szobanövénynek gondolt fajták most sikeresen nőnek a szabadban, miközben a hagyományos brit kerti fajták küzdenek.

A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben a vízhiány veszélyeztetheti a növényeket. A Royal Horticultural Society (RHS) előrejelzése szerint a csapadékosabb tél és a melegebb, szárazabb nyár, valamint a csapadék nagyobb változékonysága kedvező feltételeket teremt majd néhány egzotikusabb növény számára.

Bolygónk a mintegy 200 évvel ezelőtti ipari forradalom óta 1,1C-kal melegedett, amit a tudósok az ember okozta éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe. A Met Office szerint az Egyesült Királyságban a felmelegedés valamivel gyorsabb, mint a globális hőmérséklet-emelkedés átlagos üteme.

A kemény banán, a különböző dáliák és a gyömbér egyes fajtái egyre inkább túlélik a telet, és jól érzik magukat a hosszú napsütéses időszakokban, amik egyre gyakoribbak. A városokban a hőszigethatás (amikor egy városban az infrastruktúra miatt sokkal melegebb a hőmérséklet, mint a közeli vidéki területeken) fellendíti az egzotikus gyümölcsök növekedését.

Egyes csoportok, köztük a diaszpóra-közösségek már évek óta próbálkoznak szubtrópusi és egzotikus gyümölcsök és zöldségek termesztésével. A Black Rootz, egy fekete vezetésű termesztési projekt Észak-Londonban, édesburgonyát, egzotikus tököket és paradicsomot termeszt a Haringeyben található telephelyén. A csoport társalapítója, Paulette Henry évtizedek óta termeszti ezeket a gyümölcsöket, de elmondása szerint a melegebb nyarak az utóbbi időben fellendítették a termesztést.

A szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy az ideihez hasonló forró, száraz nyarak folytatódása negatívan hat majd a termesztésre, mivel minden növénynek vízre van szüksége a növekedéshez és a megtelepedéshez. A vízhiány problémát jelent bármilyen növényfajta hatékony termesztése szempontjából.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk