Kínai tudósok állítólag a SpaceX műholdjainak elpusztítását tervezik

Kínai kutatók azt vizsgálják, hogy miképp lehetne hatástalanítani vagy akár megsemmisíteni a SpaceX Starlink műholdjait, ha azok valaha is fenyegetést jelentenének a nemzetbiztonságra.


Ez pedig annak a jele lehet, hogy Kína katonai közössége egyre inkább potenciális ellenfélként tekint a SpaceX óriási infrastruktúrájára.

A Modern Defense Technology című kínai szakfolyóiratban megjelent új kutatási dokumentum imertette a szakemberek ajánlásait:

A soft és hard kill módszerek kombinációját kell alkalmazni, hogy egyes Starlink műholdak elveszítsék funkcióikat és tönkretegyék a konstelláció operációs rendszerét.

Míg a Tesla rendkívül jól megy, addig Elon Musk űrvállalkozása kevésbé bizonyult népszerűnek Kínában. De mégis miért? South China Morning Post (SCMP) szerint tavaly két műhold veszélyesen közel került Kína vadonatúj űrállomásához.

A SpaceX szoros kapcsolatokat ápol a Pentagonnal is, illetve számos szigorúan titkos küldetést juttatott pályára az amerikai hadsereg megbízásából. A kínai kutatók ezért meglehetősen bizalmatlanok és úgy gondolják, a Starlink ionhajtóművei elegendő energiát biztosíthatnak ahhoz, hogy támadásba lendüljenek, és kilökjék a kínai célpontokat.

Ezért – érvelésük szerint – Kínának olyan technológiákat kell kifejlesztenie, amelyek képesek minden ilyen műhold jelének elfogására. Musk azonban tisztában van a műholdraját érő katonai támadások lehetőségével.

Remélem, hogy ezt nem kell próbára tennünk, de szerintem mi gyorsabban tudunk műholdakat indítani, mint ők műholdak elleni rakétákat

– mondta Oroszországról még az év elején egy Insider-interjúban.

Kína tehát már több különböző műholdellenes technológián is dolgozik, többek között lézerekkel és kommunikációs zavarókkal. Nem világos azonban, hogy ezek a tervek mennyire reprezentálják az ország nagyobb katonai erőfeszítéseit.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk