Egy műhold a Föld felett.

Tovább fokozódik a feszültség: a kínaiak alaposan összevesztek NASA-val

Kína nem vesztegette az időt a NASA – és annak adminisztrátora, Bill Nelson – bírálatára, miután az amerikai űrügynökség óriási költségvetésű és hatalmas késésben lévő Hold-rakétája nem indult el.


Az állami, angol nyelvű Global Times hírportálon a kínai kommunista párt ostorozta Nelsont, aki enyhén szólva sem mondott kedves dolgokat az ázsiaikról az NBC Newsnak adott interjújában – amelyet éppen egy nappal azelőtt sugároztak, hogy a Space Launch Systems (SLS) rakéta első tesztjét egy bejelentett hajtóműhiba miatt leállították.

[A kínaiak] a technológia nagy részét mindenki mástól kapták, és ennek eredményeként nagyon jók

– mondta Nelson, megismételve májusi állítását, miszerint Kína űrprogramja „jól lop" az Egyesült Államoktól és más országoktól.

Bár nem részletezte sokat az állítását, van némi bizonyíték, ami alátámasztja őt, mivel 2019-ben egy évekig tartó titkos belbiztonsági akció során a Nemzetbiztonsági Hivatal egy kínai állampolgárt fogott el, aki állítólag rakéta- és űrhajóalkatrészeket próbált ellopni az Egyesült Államokból.

A Global Times beszámolt arról, hogy egy magas rangú kínai űrkutatási szakértő, aki a hírportál szerint névtelensége megőrzése mellett beszélt, gyújtogatónak, rosszindulatúnak és rossz szándékúnak nevezte a NASA adminisztrátorának megjegyzéseit.

Az ember által végzett űrkutatás korának kezdete óta egyetlen ország sem követelte magának a világűr egyes erőforrásainak egy részét

– mondta állítólag a szakértő a Global Timesnak.

Ez korántsem az első alkalom, hogy Nelson és Kína összeveszett. Július elején a NASA adminisztrátora a német Bild nevű újságnak adott interjújában azzal vádolta Kínát, hogy „el akarja lopni a Holdat". Nem meglepő módon a kínai űrkutatás képviselői visszavágtak.

Az amerikai fél folyamatosan lejárató kampányt folytat Kína normális és észszerű űrkutatási törekvései ellen, és Kína határozottan ellenzi az ilyen felelőtlen megjegyzéseket

– mondta Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk