Egy műhold.

Nem csillapodik az űrbalhé: Kína szerint az Egyesült Államok militarizálja a világűrt

Kína és az Egyesült Államok ismét vitába keveredett egymással a rivalizáló űrprogramjaik miatt.


Az állami China Global Television Network hírcsatorna arról számolt be, hogy a héten a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian arra szólította fel az USA-t, hogy legyen egy kicsit barátságosabb, amikor a Föld körüli pályán tartózkodik.

Az USA hírszerzési információkat lopott és közeli felderítést folytat az űrben, ahogyan más területeken is tette. Ez komoly negatív hatást gyakorol a globális stratégiai stabilitásra, és súlyos fenyegetést jelent a világűr a békéjére és biztonságára

– mondta Zhao a CGTN-nek.

Lijian elmondta, hogy az USA agresszívan fejleszt és telepít zavaró kommunikációs eszközöket és űrfegyvereket. Úgy tűnik, hogy Kínának nem tetszik az új Nemzeti Űrkutatási Hírszerző Központ, amivel kapcsolatban Lijian a teljes amerikai űrprogramot bírálta.

A másik oldalon az USA szerint Kína ugyanezt teszi. A NASA éppen hetekkel ezelőtt vádolta meg az ázsiai országot azzal, hogy megpróbálja militarizálni a Holdat.

Nehéz megmondani, hogy melyik országnak van igaza, de az biztos, hogy mindkét szuperhatalom le akarja nyomni a másikat az egyre inkább élesedő űrversenyben.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk