Egy műhold a Föld felett.

Kína egy olyan katonai műholdat lőtt fel, amely az űrszemetet veszi célba

Az indítás "teljes sikerrel" zárult, bár a küldetéséről egyelőre nem sokat tudunk.


Kína sikeresen fellőtt egy katonai műholdat, amellyel "űrszemét-csökkentő technológiát" fog tesztelni a kínai állami média jelentései szerint – írja a Space.com.

A műhold egy Long March 3B rakéta fedélzetén szállt fel a délnyugat-kínai Hszicsang műholdindító központból, helyi idő szerint vasárnap 9:27-kor.

A Kínai Központi Televízió felvételei a rakétát mutatják, amint az indítóhelyen felhős körülmények között felemelkedik. A fedélzetén lévő műhold a Shijian-21 nevet viseli, és "az űrszemét-csökkentési technológia ellenőrzésére szolgál" – közölte a CCTV kínai állami médiaszolgáltató rövid angol nyelvű beszámolójában.

A China Aerospace Science and Technology Corporation – amely a kínai űrprogram fővállalkozója –, hozzátette, hogy a kilövés "teljes sikerrel" zárult, mivel a műhold elérte a tervezett pályát, bár a jelentésből nem derült ki, hogy pontosan melyik pályáról van szó. (A SpaceNews jelentése szerint a műholdat geoszinkron pályára állították.)

A különböző kínai nyelvű híradások kevés részletet közöltek a titkos katonai küldetésről.

Augusztusban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint egy kínai műholdat márciusban egy régi orosz rakétadarab elpusztított. A G-7 országok (amelyek között Kína nem szerepel) júniusi találkozójukon ígéretet tettek arra, hogy foglalkoznak az űrszemét kérdésével.

Kínát azonban az utóbbi időben űrkutatási vizsgálatoknak vetették alá; a NASA magas rangú tisztviselői az elmúlt hónapokban nyíltan felszólaltak az ázsiai nagyhatalom űrtevékenységével kapcsolatban, és azt állítják, hogy az ország májusban szándékosan hagyta, hogy egy hatalmas rakéta ellenőrizetlenül a Földre zuhanjon.

A SpaceNews megjegyezte, hogy a küldetés katonai fókusza valószínűleg nagyobb nemzetközi figyelmet vonzana.

Az űrszemét csökkentésére szolgáló technológiák "kettős felhasználásúak", mivel polgári és katonai célokra egyaránt alkalmazhatók, a műhold valószínűleg Kínán kívül is érdeklődést és vizsgálatot fog kiváltani

– áll a jelentésben.


A figyelmetekbe ajánljuk