Kína a Holdat használná fel a világegyetemünk megértésére
full moon

Kína a Holdat használná fel a világegyetemünk megértésére

Kínai tudósok a Hold segítségével szeretnének soha nem látott betekintést nyerni világegyetemünk korai, sötét korszakába.


A Discovering the Sky at the Longest Wavelengths (DSL)-misszió, más néven Hongmeng mögött álló csapat 10 műholdat akar a Hold körüli pályára küldeni, hogy felfogják a halvány kozmikus jeleket, felhasználva égi szomszédunkat a földi emberi tevékenységből származó elektromágneses interferenciák blokkolására.

A cél, hogy bepillantást nyerjenek az úgynevezett kozmikus sötét korszakba – az első csillagok felragyogása előtti titokzatos korszakba – azáltal, hogy összegyűjtik az ősrobbanáskor keletkezett hidrogénatomok által kibocsátott halvány, elnyújtott, ultrahosszú hullámhosszú fényt.

Kilenc leányműhold fogja gyűjteni a világegyetem mélyéről érkező halvány jeleket, miközben a Hold túlsó oldalán keringenek, ahol a földi interferenciát blokkolják. Egy anyaszatellit ezután összegyűjti a leányszatellitek által gyűjtött információkat, és a Hold közeli oldalán tartózkodva visszasugározza az adatokat a Földre.

Ezeket a korai kozmoszból származó alacsony frekvenciájú jeleket a Földön nagyon nehéz vagy lehetetlen fogadni a bolygó ionoszférája miatt. A javaslat innovatív alternatívája annak a sokkal költségesebb és technikailag kihívást jelentő útnak, hogy állandó teleszkópokat helyezzenek el a Hold túlsó felszínén – írja a South China Morning Post, egy vezető kínai űrkutatóra hivatkozva.

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) Chen Xuelei által vezetett küldetés egyike azoknak a Kínai Tudományos Akadémia New Horizons programja keretében javasolt csillagászati, felfedező, földtudományi, heliofizikai és exobolygó-misszióknak, amelyek a jóváhagyásért versengenek.

A DSL a South China Morning Post szerint a következő hetekben kaphat hivatalos jóváhagyást.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk