aszteroida

Kína az aszteroidára küldött jelekkel ellenőrizné veszélyességüket

Több mint 20 nagyméretű radarantenna fog együttműködni, hogy a sziklás fenyegetésekről képet kapjanak az űrből.


Egy vezető kínai egyetem megkezdte egy több mint 20 nagyméretű radarantennából álló antennarendszer építését a Földre veszélyes aszteroidák követésére. A China Fuyan (vagy összetett szem) nevű projektet a Pekingi Technológiai Intézet vezeti.

A tömb célja, hogy a Földtől 150 millió kilométer távolságon belül (körülbelül olyan messze, mint a Nap) lévő aszteroidák jeleit visszaverje, hogy az objektumokat leképezze és nyomon kövesse, és meghatározza, hogy azok esetleg becsapódhatnak-e bolygónkba.

Eddig két antennát építettek ki a dél-kínai Csungkingban. A páros tesztelése és üzembe helyezése szeptemberre várható. A kész rendszer több mint 20 radarantennát tartalmaz majd, amelyek mindegyike 25-30 méter átmérőjű lesz. A kínai híradások szerint a rendszer lesz a világ legtávolabbi radarrendszere, de a projektről kevés részlet áll rendelkezésre, például arról, hogy milyen hullámhosszon fog működni.

Long Teng, a Pekingi Technológiai Intézet elnöke a Global Times pekingi hírügynökségnek elmondta, hogy a projekt megfelel majd az ország földközeli védelmi és űrérzékelési képességgel kapcsolatos igényeinek, valamint az aszteroidák kialakulásának határterületi tanulmányozására.

A rendszer a Föld körüli pályán keringő műholdak és törmelékek követésére is alkalmazható lehet. Áprilisban a Kínai Nemzeti Űrügynökség bejelentette, hogy bolygóvédelmi terven dolgozik, amely magában foglalja a földközeli objektumok követését és egy aszteroida-elterelési tesztmisszió indítását a következő néhány évben - számolt be korábban a Space.com.

Az amerikai Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák új évtizedes felmérése szerint a földi radar lehet az emberiség egyik legjobb eszköze a Föld védelmére az aszteroidák fenyegetése ellen.

(Forrás: Space.com)

A figyelmetekbe ajánljuk