alvásiány
Shutterstock

A kialvatlanság önzővé tesz minket

A kutatások szerint a minőségi alvás hiánya nemcsak a szociális kapcsolatainkon ronthat, de még önzőek is lehetünk, ami az egész társadalomban érezhető lehet.

A kutatók régóta megállapították már, hogy az alváshiány fokozott egészségügyi kockázatokkal jár, például szív- és érrendszeri betegségekkel, depresszióval, cukorbetegséggel, magas vérnyomással és rövidebb élettartammal – és most már egy kevésbé empatikus társadalommal is, számol be a kutatásról a Fast Company.

A Kaliforniai Berkeley Egyetem Helen Wills Idegtudományi Intézete több tanulmányt is végzett a témában, amelyek szerint azoknál, akik alváshiányban szenvedtek, csökkent a másokon való segítségnyújtás természetes ösztöne. A kutatást vezető tudósok elsősorban a nyolc órányi alvás után és a nem alvó emberek funkcionális mágneses rezonanciás képalkotását (fMRI) vizsgálták, és felmérték az alanyok önzetlenségének és mások iránti empátiájának szintjét.

Ebből kiderült, hogy az alváshiány károsítja az elme különböző pontjait. Az fMRI kimutatta, hogy az úgynevezett elméleti hálózat – az agy azon része, amely akkor világít, amikor szimpátiát érzünk – kevésbé volt aktív azoknál, akik alváshiányban szenvedtek.

Mintha az agy ezen részei nem reagálnának, amikor megpróbálunk interakcióba lépni más emberekkel, miután nem aludtunk eleget

– mondta Ben Simon, a tanulmány egyik szerzője.

Emellett az alváshiány hatással van ránk és a körülöttünk élőkre is. Az alváshiányos emberek nagyobb valószínűséggel voltak antiszociálisak, magányosak és elszigeteltek.

Ami még rosszabb, hogy amikor ezek az alváshiányos emberek kapcsolatba kerültek másokkal, szinte vírusként terjesztették magányosságukat a többi emberre

– mondta Matthew Walker, a tanulmány társszerzője.

Ráadásul kevésbé vagyunk nagylelkűek, ha nem alszunk eleget. A kutatók 3 millió jótékonysági adományt vizsgáltak meg 2001 és 2016 között, összehasonlítva azokat az amerikai államokat, amelyek átálltak a nyári időszámításra, azokkal, amelyek nem tértek át. A kutatásban 10%-os csökkenést találtak az adományokban azokban az államokban, amelyek átállították az órát.

Walker szerint az alváshiányunknak hullámzó hatása van a szélesebb társadalmunkra is.

Még egy nagyon szerény „dózis" alvásmegvonásnak is mérhető és valós hatása van az emberek nagylelkűségére, és ezáltal arra, hogy hogyan működünk összekapcsolt társadalomként – állítják a szerzők.


A figyelmetekbe ajánljuk