Egy kert télen.

4 módszer, amivel megvédheted a kertedet a téli fagyoktól

A téli időjárás kiszámíthatatlan. A váratlan hidegfrontok és az állandóan változó hőmérsékleti viszonyok megviselik a talajban élő növényeket. Az alábbi cikkben négy egyszerű tippet mutatunk be, amellyel könnyedén megvédheted a kertedet a téli fagyoktól.


1. Mulcsozz!

A mulcsozás – a talajtakarásra szolgáló anyagok lerakása – a téli kertgondozás fontos része. Gondolj a mulcsra úgy, mint egy takaróra, amely a kertet védi a téli hónapokban. Gyakori téli probléma a talaj felhordása vagy felemelkedése, amelyet a fagyási/olvadási ciklusok okoznak. A talaj megemelkedése szó szerint kilökheti magából a sekély gyökerű növényeket.

A mulcs azonban segít a talaj állandó hidegen tartásában, megelőzve a zavaró fagyási/olvadási ciklusokat. A mulcs fenntartja a föld nedvességét, és szigetelést biztosít a kevéssé szívós növények számára.

2. Fontos a téli öntözés!

Télen, amikor sok növény nyugalmi állapotban van, értelmetlennek tűnhet a kertek öntözése, de ez ne tréfáljon meg senkit! Az örökzöld fák és cserjék nagy mennyiségű vizet veszítenek a hideg, száraz időben, különösen a szeles napokon.

Hacsak nem esik elegendő csapadék, ezeknek a növényeknek a téli hónapokban havonta legalább egyszer kiegészítő öntözésre van szükségük, hogy a talaj nedves maradjon. A téli öntözés még a nyugalmi állapotban lévő növényeknek is jót tesz.

3. Védd meg a fáidat!

A vékony vagy normál kéreggel rendelkező fák számára előnyös lehet a törzs késő ősszel történő befedése, hiszen így megvédheted őket a délnyugati sérülésnek vagy napégésnek nevezett állapottól. Ezt a fajta károsodást a törzsben lévő víz váltakozó fagyása és olvadása okozza, amely a törzs délnyugati részén jelentkezik, azon a fertályon, ahol ki van téve a meleg délutáni napnak.

A fiatal, vékony kérgű fákat fedd be egy speciális, kereskedelmi forgalomban is kapható védőfóliával a téli napperzselés megelőzése érdekében. Fontos, hogy tavasszal eltávolítsuk a törzsfóliát, hogy elkerüljük a károsodást.

4. Óvatosan a szökőkutakkal!

A legtöbb kerti vízi látványelem (szökőkút, tó, stb.) némi téli előkészítést igényel. Az első számú szabály, hogy ne hagyd, hogy a szivattyú befagyjon. A hidegebb időszak előtt távolítsd el a szivattyút, és tárold zárt helyen azt. A szökőkutakon található kerámiaelemek megrepedhetnek a fagyos hőmérséklet hatására, ezeket is érdemes bevinni a házba vagy a garázsba.

A halas tavakkal rendelkező kertek esetében a trópusi növényeket, például a kolokáziákat és a trópusi tavirózsákat a tél folyamán szintén fedett helyen kell tartani.

A figyelmetekbe ajánljuk