kakaószemek.

Ez az ital pár hónap alatt megváltoztathatja a memóriánk működését

A kakaó flavanoidok egy tanulmány szerint visszafordíthatják a memóriaromlást az idősebb felnőtteknél.


Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a korral járó memóriaromlás egyik fontos összetevője javítható egy egyszerű étrend-változtatással. Általában az ötvenes-hatvanas éveikben járó emberek esetében észrevehető egyfajta korral járó memóriacsökkenés: olyan dolgok, mint hogy elfelejtik, hol vannak a kulcsok, vagy nehezen emlékeznek egy névre vagy szóra.

Ezek a változások azonban sokkal kevésbé súlyosak, mint azok, amelyek az Alzheimer-kór következtében jelentkeznek.

A Nature Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas flavanol tartalmú étrend képes az idősek memóriájának egyes aspektusait visszaállítani egy tipikus 30-40 éves ember memóriaszintjére.

A változások jól láthatóak voltak az agyi felvételeken, ahogyan azt Dr. Adam M. Brickman, a tanulmány vezető szerzője kifejtette:

Amikor leképeztük a kísérleti alanyaink agyát, észrevehető javulást találtunk a gyrus dentatus működésében azoknál, akik a magas kakaó-flavanol tartalmú italt fogyasztották.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az agynak ezen a területén bekövetkező változások összefüggésbe hozhatók a normális, korral járó memóriavesztéssel.

A vizsgálatban 37 egészséges, 50 és 69 év közötti ember vett részt. Két csoportba sorolták őket véletlenszerűen, az egyik csoportnak magas flavanol tartalmú étrendet (napi 900 mg flavanol), a másik csoportnak pedig alacsony flavanol tartalmú étrendet (napi 10 mg) kellett követnie.

A vizsgálat három hónapos időszakának végén a magas flavanoid tartalmú étrenden élők javulást mutattak a memóriateszteken.

Scott A. Small professzor, a tanulmány egyik szerzője magyarázta az eredményeket:

Ha egy résztvevő a vizsgálat elején egy tipikus 60 éves ember memóriájával rendelkezett, három hónap elteltével ez a személy átlagosan egy tipikus 30-40 éves ember memóriájával bírt.

A flavanolok a tealevelekben, valamint bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatók, bár a pontos mennyiségek és formák széles körben változnak.

A kutatók figyelmeztettek, hogy az embereknek ettől függetlenül nem szabad több csokoládét enniük, mivel a kritikus flavanoidok nincsenek jelen a szükséges mennyiségben – a vizsgálatban használt étrend-kiegészítő egy speciálisan összeállított készítmény volt.

Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk