nevető lány
Shutterstock

Gyorsan jobb kedvre deríthetjük magunkat egy egyszerű módszerrel

A problémáinkat ugyan nem oldja meg, de érdekes, hogyan működik az agyunk és a testünk kapcsolata a különböző érzelmek működésében.


Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy boldogabbnak érezzük magunkat, ha mosolyt erőltetünk magunkra – számol be egy kutatás eredményeiről a PsyBlog. Mint kiderült: ha viszont mogorvaság hűl ki az arcunkra, csak szerencsétlenebbnek érezzük magunkat.

A kutatók szerint a fenti példák jól bemutatják, hogyan gondolkodhatunk az agyunkkal és a testünkkel egyaránt.

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mosoly és a mogorva tekintet belső érzelmi folyamataink végterméke, ezek lehetnek a kezdeti fázisok is.

A kutatók kiemelték, senki sem állítja, hogy a mosoly erőltetése segíthet a depresszión, de érdemes elgondolkodni azon, hogy még egy ilyen apróságnak is milyen következményei lehetnek – elég csak elképzelni azt a sok apró arckifejezést, amit egy ember egy nap, majd egy életen át produkál.

Jó példa erre még a test többi részének testtartása és dinamikája is, ami különböző módon táplálja vissza az elme érzelmi állapotát (például a „boldogabb járásmód").

A tanulmány szerint a rutinszerű mosolygás a mogorvasággal szemben, a pozitív testbeszéd más aspektusaival együtt, hosszú távon változást hozhat a mentális egészségre.

Az az elképzelés, hogy a mosolygás boldoggá teszi az embereket, ellentmondásos. A hagyományos bölcsesség azt mondja, hogy egy kicsit boldogabbnak érezhetjük magunkat, ha egyszerűen csak mosolygunk. De feszültebb hangulatba is hozhatjuk magunkat, ha rosszallóan nézünk. A pszichológusok azonban már több mint 100 éve nem értenek egyet ebben az elképzelésben

– mondta Nicholas Coles, a tanulmány első szerzője:

A tanulmányhoz a kutatók 138 különálló tanulmányt vizsgáltak, amelyekben több mint 11 ezer ember vett részt.


Egyes tanulmányok nem találtak bizonyítékot arra, hogy az arckifejezések befolyásolhatják az érzelmi érzéseket. De nem összpontosíthatunk egyetlen tanulmány eredményeire sem. A pszichológusok már az 1970-es évek eleje óta tesztelik ezt az elképzelést, ezért az összes bizonyítékot meg akartuk vizsgálni

– magyarázta.

A metaanalízis végül megállapította, hogy az arckifejezések valóban kis mértékben befolyásolják az emberek érzéseit.

Nem gondoljuk, hogy az emberek mosolyogva elérhetik a boldogságot, de ezek az eredmények azért izgalmasak, mert támpontot adnak ahhoz, hogy az elme és a test kölcsönhatása hogyan alakítja az érzelmek tudatos megélését. Még mindig sokat kell tanulnunk ezekről az arc-visszacsatolási hatásokról, de ez a metaanalízis egy kicsit közelebb vitt minket az érzelmek működésének megértéséhez

– mondta Coles a tanulmány eredményeiről.


A figyelmetekbe ajánljuk