Az Antarktisz.

A tudósok repülőgépekből kipermetezett vegyszerekkel fagyasztanák vissza az olvadó jégsapkákat

Tudósok egy csoportja azt javasolja, hogy 125 katonai repülőgépből hatalmas mennyiségű mikroszkopikus aeroszol vegyszert engedjenek a Föld Északi és Déli-sarkai fölé, hogy visszafagyasszák az olvadó jégsapkákat. A terv máris rendkívül ellentmondásosnak bizonyul a szakértők körében.


A Yale Egyetem kutatója, Wake Smith által vezetett friss tanulmány szerint ahhoz, hogy a jégpáncélok gyorsuló olvadása jelentős mértékben csökkenjen, évente nagyjából 175 000 magasan repülő kémrepülőgép és drón repülésére lenne szükség. Fontos megjegyezni, hogy ezek a gépek maguk is bőséges mennyiségű szén-dioxidot bocsátanának ki. De a káros kibocsátások ellenére Smith azt állítja, hogy még így is megérné:

Ez aszpirin, nem penicillin. Nem helyettesíti a dekarbonizációt.

A terv szerint mikroszkopikus méretű kén-dioxid-részecskéket bocsátanának ki 125 légi utántöltő tartálykocsiból, amelyek 13 000 méter magasságban repülnének a bolygó Északi és Déli sarkai felett.

Ezek a részecskék aztán elzárnák a napfény egy részét az alatta lévő felszíntől, így védve a sarkvidékeket a Nap hőjétől.

A napelemes geomérnökség tervei hangos ellenállásba ütköznek, a szakértők szerint szörnyű ötlet a nagy magasságban repülő gépekből származó káros szén-dioxid kibocsátása.

Azt is mondják, hogy a napelemes árnyékolásnak nem kívánt következményei lehetnek, beleértve a mezőgazdasági rendszerekre gyakorolt negatív hatásokat is – írja a Sky News.

Tavaly a Harvard kutatóinak egy csoportja azt javasolta, hogy hasonló ötletet teszteljenek időjárási ballonok segítségével, hogy előzetes adatokat gyűjtsenek Észak-Svédország felett. De még ez a korai kísérlet is túl ellentmondásosnak bizonyult, a helyi ellenző csoportok arra kényszerítették őket, hogy felhagyjanak az ötlettel.

Smith azonban azzal érvelt, hogy a sarkvidékek – Észak-Svédországgal ellentétben – csak rendkívül ritkán lakottak.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk