A Hold felszíne.

Kudarcba fulladt a japánok hőn áhított holdra szállási kísérlete

A tokiói ispace kedden egy legénység nélküli űrhajót igyekezett letenni a Hold felszínére, azonban a dolog nem végződött túlságosan jól.


A HAKUTO-R M1 nevű leszállóegység a terveknek megfelelően ereszkedett a Holdra, és az ispace közel volt ahhoz, hogy beírja magát a történelemkönyvekbe – azonban a terv minden bizonnyal megbukott. A műveletről készült élő közvetítés körülbelül öt perc után megszakadt.

Amikor a livestream folytatódott, az ispace vezérigazgatója, Takeshi Hakamada azt mondta, hogy csapata egészen a leszállási kísérlet „legvégéig" kommunikált a leszállóegységgel.

Most azonban megszakadt a kommunikáció, így azt kell feltételeznünk, hogy nem tudtuk befejezni a leszállást a Hold felszínén. Mérnökeink tovább vizsgálják a helyzetet, és aztán frissíteni fogjuk további információkkal

– jelentette ki Hakamada.

Ez is érdekelhet: Videón, ahogy összeszerelik a NASA rakétáját, ami a Holdra juttatná az emberiséget

A HAKUTO-R leszállóegység december 11-én indult a SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetén, és március végén állt Hold körüli pályára.

A leszállóegység különböző vállalatok és kormányok fontos csomagjait szállította, köztük az Egyesült Arab Emírségek által kifejlesztett Rashid rovert is.

Érdemes megjegyezni, hogy hasonló kommunikációs probléma okozta a Beresheet nevű izraeli holdi leszállóegység vesztét 2019-ben.

A Beresheet hajtóműve ereszkedés közben kialudt, majd a SpaceIL elvesztette a kommunikációt az űrhajóval, ami azt jelezte, hogy az a Hold felszínére zuhant.

Az ilyen küldetések azért ennyire nehezek, mert a leszállóegységeknek egy sor összetett parancsot kell sikeresen végrehajtaniuk, kevés hibalehetőséggel, miközben meg kell küzdeniük a Hold kiszámíthatatlan gravitációjával, az egyenetlen terepviszonyokkal és a porral.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk