rakéta
Shutterstock

Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet – 3 mérnök és egy orvos van (űr)versenyben

A válogatásnak még közel sincs vége: a versenyben maradtak további képzéseken és teszteken fognak átesni, hogy megalapozott döntés születhessen.

Bemutatták azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki a HUNOR program keretében, az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével, 2024 végén vagy 2025 elején 30 napos kutatási misszión vesz részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – írja az ATV.

A programra körülbelül 240 ember adta be a pályázatát, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökség bázisán, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben.

Végül hosszú válogatási procedúrát követően csak nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként a szakértői testület előző nap leszűkítette a listát négy főre.

A négy jelölt

  • Kapu Tibor fejlesztőmérnök,
  • Cserényi Gyula villamosmérnök,
  • Szakály András tervezőmérnök
  • Dr Schlégl Ádám ortopédsebész.

A küldetés 

A kiválasztott az Európai Űrügynökség és az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vesz majd részt az ISS-en, ahol magyar űreszközöket fog tesztelni és kísérleteket végez magyar kutatócsoportok számára. Az érintettek a következő évben további képzéseken és teszteken fognak átesni annak érdekében, hogy a folyamat végén teljességgel megalapozott döntés születhessen.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk