hold

Illusztráció

Az univerzum leggazdagabb embere, aki eladta a Holdat

Az 1980-as években egy Dennis Hope nevű amerikai férfi bekerült a nemzetközi hírekbe, amikor bejelentette, hogy egy űrszerződés „kiskapuját" kihasználva ő lett a Hold egyedüli tulajdonosa. Ezután el is kezdte árusítani a földterületeket, a vállalkozás pedig a mai napig is virágzik. De hogyan kereshetett valaki milliókat értéktelen papírdarabok árulásával?

Hogyan sikerülhetett neki? 

Dennis Hope 1980-ban munkanélküli cipőárusként tengette mindennapjait, ráadásul éppen válás után volt, ezért valamilyen megélhetésen törte a fejét. A Hold eladásának ötlete azután jött, miután megtudta, hogy mennyi pénzt lehet keresni az ingatlanpiacon – a Holdon pedig rengeteg „üres ingatlan" van.

Hope utána is nézett, hogy kinek a tulajdonában van az objektum, és mint kiderült: az összes akkori űrhajós nemzet, valamint több mint 100 másik ország által aláírt 1967-es világűregyezmény szerint egyetlen ország sem tarthat igényt szuverenitásra egyetlen égitest felett sem.

Hope ezt úgy értelmezte, hogy ugyan a szerződés megtiltotta az országoknak, hogy igényt tartsanak a Holdra, magánszemélyekről viszont már nem esett szó. A „jogi hézag" miatt Hope be is nyújtott egy kérelmet a Hold tulajdonjogával kapcsolatban.

A dolog itt meg is állhatott volna, de egy hivatalnok valahogy aláírta az igénylést, ami megtette Hope-ot a Hold egyedüli tulajdonosává.

A férfi ezt követően udvarias levelet írt az ENSZ-nek és Oroszországnak,amelyben beszámolt az amerikai kormány által biztosított igényről, és kíváncsi volt, meg akarják-e támadni az ítéletet. Természetesen válaszra se méltatták, ami miatt Hope elkezdte árulni a holdi ingatlanokat, akkoriban körülbelül 20 dollárért, de ez az összeg több is lehetett, ha az „ásványi kincsek jogaira" is igényt tartottak a vevők.

Ez is érdekelhet: A „halhatatlan" nő, akinek a halála megváltoztatta a világot

Illusztráció

Shuttertock

Hope állítása szerint az eltelt idő alatt több mint 600 millió hektár földet adott már el a Holdon, emellett 325 millió hektárt a Marson, míg összesen 125 millió hektárt a Vénuszon, az Ión (a Jupiter egyik holdján) és a Merkúron. A mintegy 6 millió földtulajdonos között olyan hírességek is vannak – Hope elmondása szerint – , mint Tom Hanks vagy George Lucas, de még volt amerikai elnökök is vásároltak maguknak területet.

De ez még nem minden: a bolygókereskedelem mellett Hope „galaktikus kormány" elnökének nyilvánította ki magát. Hogy mit csinál egy galaktikus kormány? Hope elmondása szerint 30 különböző bolygó különböző kormányával folytat diplomáciai munkát.

Ami az Egyesült Államokat illeti: Hope üzemeltet egy honlapot is „holdi nagykövetségének", ahol azt állítja, hogy az USA „kezdi elismerni az 1980 novembere óta tartó munkájukat".

Hogy az ország valójában mennyire veszi ezt komolyan, lehet tippelni.

A férfi azt is ismertette, hogy a galaktikus kormánya technikailag a leggazdagabb a naprendszerben, mivel „csak a Holdon jelenleg 6 kvadrillió dollár értékű héliumtartalékkal rendelkeznek a kincstárukban".

Mi a valóság? 

Mindezek alapján felmerül a kérdés, mennyi az igazság Hope történetéből, illetve valóban van-e valódi jogi igénye a Holdra.

Először is: sokszor tényként közlik, hogy Hope felfedezett egy kiskaput a már említett 1967-es világűrszerződésben, amely lehetővé tette számára, hogy magánszemélyként igényt tarthasson a Hold tulajdonjogára.

A szerződésben azonban a VI. cikkely nagyon világosan kimondja, hogy ha nem kormányzati szervezetek szeretnének tevékenységet végezni a világűrben, beleértve a Holdat és más égitesteket is, akkor ahhoz engedélyre van szükség a tagállamoktól, akik a későbbiekben felügyelhetik is.

Mivel Hope soha nem kapott engedélyt egyetlen államától sem a Holdon végzett tevékenységekre, beleértve a tulajdonjogot is, az űrjogászok általában egyetértenek abban, hogy Hope lényegében űrszemetet" árul, és az általa kiadott dokumentumoknak semmi jelentősége nincs.

Ugyan fentebb azt írtuk, hogy Hope kapott már egy állami engedélyt, de ennek sincs jelentősége, hiszen az Egyesült Államok szövetségi kormányának nincs olyan kormányhivatala, amely egyéni tulajdonigények nyilvántartásával foglalkozik, továbbá egyetlen állami hivatalnak sincs hatásköre ahhoz, hogy jogot adjon valakinek a joghatóságán kívül eső földterületre – a Hold és más bolygók pedig kétségkívül ennek számítanak.

Persze ezek nem akadályozták meg Hope-ot abban, hogy azt állítsa, hogy egy ilyen hivatal képviselője valamilyen oknál fogva elfogadta az igényét. Sajnos az évtizedekkel ezelőtt írt kérvényének hivatalos dokumentációja állítólag elkeveredett, és valamilyen okból kifolyólag úgy tűnik, nem tud hivatalos másolatot se szerezni róla egyetlen kormányhivataltól sem.

De persze csinált ő saját magának egy másolatot, ami a Today Found Out cikke szerint tele van több helyesírási hibával is.

Ennek ellenére Hope hevesen ragaszkodik ahhoz, hogy az okiratok valódiak:

A jogi aggályok (azaz, hogy nincs senkinek semmilyen ingatlanja a Holdon vagy máshol - a szerk.) sem csökkentik a megvásárolt ingatlan értékét, mivel minden dokumentumot rögzítenek és regisztrálnak a holdi nagykövetség regisztrációs adatbázisában, és a tulajdonosok adatai is megtalálhatóak regisztrációval együtt. Ez az ingatlan az Ön tulajdonában van.

– írja a honlapján

Hogy Hope mennyire komolyan gondolja az egészet jól jelzi, hogy a honlapjukon eléggé kitartóan állítják, hogy amit árulnak, az valóban feljogosít valakit egy holdi ingatlanra, és segítőkészen még egy egész blokkot is szentelnek annak, hogy segítsenek az embereknek felismerni a csalást.

Hogy ez mennyire a humor része, jó kérdés.

Az viszont szinte biztos, hogy a legtöbb vásárló pontosan tudja tudja, hogy az egész csak egy vicces ajándék.

Az üzlet viszont bejött 

Mint írtuk, Hope állítása szerint összesen több mint egymilliárd hektárt adott el a különböző bolygókon. Összeszámolva ez azt jelentené, hogy Hope a világ egyik leggazdagabb embere.

Ez is érdekelhet: Mi lehet az igazság a Bermuda-háromszöggel kapcsolatban?

De Hope közel sem megvehető:

állítása szerint 2011-ben egy szervezet megkereste, és felajánlotta, hogy megveszi a Hold teljes északi pólusát 50 millió dollárért, mire ezt visszautasította, mivel biztosítani akarja, hogy az emberek olcsón hozzájuthassanak az élethez szükséges dolgokhoz". Jelentsen ez bármit is.

De a férfi szerint jelenlegi nettó vagyona jóval több mint 100 billió dollár csak földterületekben, köszönhetően annak, hogy több mint 7 billió hektár földönkívüli ingatlan tulajdonosa is egyben. A földeken túl Hope természetesen azt állítja, hogy a kizárólagos ásványi jogok birtokában van, becslése szerint 6 billiárd dollárnyi ásványi kincse van csak a Holdon – és a akkor a többi égitestet még meg sem említettük.

De hogy valójában mennyit keresett Hope az értéktelen dokumentumok osztogatásával azt csak ő és az adóhivatal tudja.Tekintve, hogy 1995 óta nincs más munkája, valószínűleg elég jól megy neki.


A figyelmetekbe ajánljuk