alvás
Elég egyetlen dologra odafigyelni lefekvés előtt, és rengeteg kényelmetlenséget spórolunk meg magunknak és társunknak is.

Kevés bosszantóbb dolog van, mint a horkolás. Ez nem csupán az ágyban fekvő partner számára kellemetlen, de a horkoló személy alvásminőségét is rontja.

Ha valaki ritkábban horkol, akkor még nincs nagy baj, de a rendszeres horkolás olyan egészségügyi probléma tünete is lehet, mint például obstruktív alvási apnoe, ami akkor jelentkezik, ha alvás közben kis időre időre leáll, majd ismét megindul a légzés.

Az alvás világnapja alkalmából (március 13.) Kiera Pritchard, az Eachnight.com alvásszakértője megosztott egy egyszerű trükköt, ami megállíthatja a horkolást és jelentősen csökkenti az alvási apnoe kialakulásának esélyét. Mindehhez nem kell mást tenni, csak megtalálni a megfelelő alvási pozíciót – derül ki a Mirror cikkéből, amit a Vince szemlézett.

A kezeletlen alvási apnoe olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint például a magas vérnyomás, a savas reflux, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, az asztma és a súlygyarapodás.

És hogyan? 

A háton alvás gyakran vezethet a horkolás és az obstruktív alvási apnoe súlyosbodásához. Az izom ellazulása következtében az állkapocs, a nyelv és a többi lágyrész elernyed és akadályt képez a torokban háton fekvésnél. Beszűkülnek a légutak, nehezebbé válik a légzés, így alakul ki a horkolás

– magyarázza Pritchard.

Ha valaki hason alszik, annál szintén előjöhet az alvási apnoe. Itt más módon korlátozódik a légzés.
Kiera elmondta:

Azok, akik hason alszanak, gyakran rosszul igazítják el a nyakcsigolyáikat, mivel a légzéshez oldalra kell fordítaniuk a nyakukat.

Az oldalt alvás viszont jobb emésztést is eredményezhet, mivel megakadályozza a gyomorsav felszállását, és a „helyén tartja a gyomortartalmat". Emellett megelőzhető a horkolás is.

Kiera elmondása szerint, amikor az ember hason vagy háton fekszik, a gyomorsav felfelé áramolhat a nyelőcsövön és akár komolyabb kárt is okozhat. Az oldalra fekvésnél viszont a gravitáció megakadályozza, hogy a gyomorsav felfelé áramoljon, ezért a módszerrel megelőzhető vagy kezelhető a gyomorégés és a savas reflux.

Más miatt is érdemes oldalt aludni 

Az oldalt fekvés emellett segíthet az agyi méreganyagok kiürítésében, mivel az alvási pozíció befolyásolhatja a szervezet salakanyag-elvezető rendszerének, az úgynevezett glimfatikus rendszernek a hatékonyságát – írja a Vince.

A rendszer feladata „kiüríteni" az agyban felhalmozódó hulladékot, emellett segíthet olyan vegyületek szállításában is, mint a glükóz, a lipidek, az aminosavak és az ingerületátvivő anyagok.

A tudósok szerint ez a salaktalanító funkció kulcsszerepet játszhat bizonyos idegi betegségek megelőzésében is – az Alzheimer-kór például az agyban felhalmozódott fehérjékkel függ összes.


A figyelmetekbe ajánljuk