Nem az egészségünk miatt kerüljük el a gyorskajákat

Nem az egészségünk miatt kerüljük el a gyorskajákat

Van ennél nagyobb visszatartó erő is.

Nem meglepő, de számos kutatás szerint a gyorséttermi ételek nem tesznek jót a szervezetnek. Az imert egészségügyi problémák mellett összefüggésbe hozták őket az Egyesült Államokban milliókat érintő elhízási járvánnyal.

Egy új kutatás szerint azonban az emberek nem egyszerűen azért kerülik a gyorséttermi ételeket, mert azok egészségtelenek. Inkább a bűntudat motiválja őket.

Az új tanulmányban, amelyben több mint 300 válaszadót kérdeztek, a kutatók arra törekedtek, hogy azonosítsák azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek megkülönböztetik azokat az embereket, akik rendszeresen esznek gyorséttermekben, illetve akik nem.

Ugyan a tápanyagminőség minden bizonnyal a fogyasztók fejében is szerepel, amikor a gyorséttermi ételekre gondolnak, kiderült, hogy ez csak egy a sok lehetséges dolog közül, amit mérlegelnek a következő étkezések alkalmával.

A fent említett kutatásból kiderül, hogy az első tényező a gyorséttermi fogyasztásra az időhiány volt. A nem túl gyakori fogyasztók általában utazáskor, az otthoni üres hűtő esetén vagy stresszhelyzetben térnek be a gyorséttermekbe.

A nem rendszeres gyorséttermi ételt fogyasztók második megkülönböztető tényezője azonban sokkal egyszerűbben megmagyarázza, hogy miért nem esznek hasonló helyeken. Az elemzés szerint a legvisszatartóbb erő náluk bűntudat.

A nem rendszeres fogyasztókra jellemző, hogy hajlamosak bűntudatot érezni a gyorséttermi ételek fogyasztása miatt, és teljesnek érzik magukat, ha nem fogyasztanak ilyen ételeket

– magyarázzák a kutatók.

Az eredmény azt is sugallja, hogy a rossz táplálkozási minőség ismerete nem elég ahhoz, hogy valakinek a gyorséttermi ételek fogyasztásával kapcsolatos szokásait befolyásolja, amit már korábbi kutatások is megállapítottak.

A tanulmány szerint az elhízás megelőzésére irányuló programok sikeresebbek lehetnek, ha a bűntudatot helyezik a középpontba, ezért újonnan optimalizált reklámkampányokra van szükség.

(Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk