hold földről

Most akkor kié is az a rakéta, ami hamarosan a Holdba csapódik?

Kína tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá.

Nagyjából egy hónapja jött a hír, hogy egy irányíthatatlanná vált rakéta március elején a Holdba csapódik. A rakétáról kezdetben azt feltételezték, hogy SpaceX tulajdonában van, amit a vállalat tagadott.

Viszont a Föld-közeli objektumok nyomon követésére használt Project Pluto szoftver kezelője, Bill Gray által közzétett frissítés szerint az ütközőpályán lévő objektum nem egy kidobott SpaceX Falcon 9 rakétafokozat, hanem a kínai Hosszú Menetelés 3C egyik eleme lehet.

A még 2015-ben felfedezett objektum neve egyébként WE0913A, és először aszteroidának gondolták. Gray szerint a kiszámított pályája továbbra is helyes. A számítások alapján a Hold túlsó oldalával 2022. március 4-én kellene ütköznie.

Azonban Kína is tagadja, hogy bármi köze lenne a rakétához. Az ország szerint a Csang'o-5 küldetéshez használt rakéta visszatért a Föld légkörébe, majd megsemmisült. A kínai külügyminisztérium szóvivője hozzátette, hogy az ország elkötelezett a fenntartható űrtevékenységek iránt.

Egyébként egy Csang'o-5 küldetésnél használt rakéta valóban visszatért a Földre: ez volt az a misszió, ahol az emberiség 44 év után először hozott el újra anyagokat a Holdról. De a szóban forgó rakéta viszont még egy 2014-ben indított tesztküldetés volt, a Csang'o-5 T-, olvasható az IFLScience oldalán. Ez fog minden bizonnyal a Holdba csapódni.

Gray és az Arizonai Egyetem kutatói szerint az adatok alapján minden bizonnyal tényleg a kínai rakétáról lehet szó, még ha tagadják is. Gray szerint ez is csak azt bizonyítja, hogy a jövőben nyomon kövessék az űrszemetek útját, mivel így rendkívül nehéz megmondani, hogy egy adott objektum kihez tartozik.

A rakéta egyébként minden bizonnyal az égitest egyenlítője körül csapódik majd be.


A figyelmetekbe ajánljuk