higany

Mi történne valójában, ha hozzáérnénk a higanyhoz?

A higanyról köztudott, hogy mérgező. Gyerekként, amikor lázasan feküdtünk az ágyban, édesanyáink nem győzték hangsúlyozni vigyázzunk a lázmérővel! Az emberben pedig felmerül a kérdés: puszta kézzel biztonságosan hozzá lehetne érni a higanyhoz? A válasz meglepő módon az, hogy igen, de csak rövid ideig.


A higany nem szívódik fel a bőrünkön keresztül, így ha véletlenül hozzáérünk, nem kell kétségbeesnünk. A higany viszkozitása a víz és a tej között helyezkedik el, de sokkal nagyobb a sűrűsége. Ha a tenyerünkbe helyeznénk néhány cseppet, biztosan meglepődnénk, hiszen tizenháromszor olyan sűrű, mint a víz, ezért meglepően nehéz – kezdi az IFLScience.

Ez is érdekelhet:Az ősi maják évszázadokon át mérgezhették magukat ezzel az anyaggal

Ám azért, mert a bőr nem szívja fel, még nem jelenti azt, hogy óvatlanul bánhatunk vele. Ha bármilyen vágás van a kezünkön, és a higany a véráramba kerül, az rendkívül veszélyes. További aggodalomra ad okot, ha a kis cseppek szétválnak és gőzzé alakulnak. A bőr felszívhatja a higanygőzt, de a belégzés messze a legkönnyebb módja annak, hogy a szervezetünkbe jusson és ott felhalmozódjon. Ez pedig már próblémára adhat okot.

Mi történne, ha lenyelnénk?

Szintén meglepő, de valószínűleg még csak rosszulléttel sem járna, halálról pedig szó sincs. Ha bekerül a bélrendszerbe, az ott töltött idő alatt kevesebb mint 0,01 százalékát venné fel, így ha véletlenül le is nyelnénk egy kis higanyt, nem kell pánikba esnünk. Természetesen előnyös, ha még véletlenül se törénik ilyen!

A higanymérgezés gyakran a fém felhalmozódásának következménye, akár sók, akár szerves vegyületek formájában. A higanyt a környezetbe kibocsátó emberi tevékenységek közé tartozik a szénégetés és az aranybányászat.

A bevitt higany nagy része a halak fogyasztásából is származhat, amelyek kisebb halak fogyasztásával higanyvegyületeket halmoztak fel. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy a halételek még a higany felhalmozódásának kockázata ellenére is egészségesek és ajánlottak.

​Mennyire veszélyes a higany?

A higany gázhalmazállapotában a legveszélyesebb. Amik hatással lehetnek a központi és a perifériás idegrendszerre, valamint a vesékre. Veseelégtelenséget, remegést, álmatlanságot, memóriavesztést, neuromuszkuláris hatásokat, fejfájást, valamint kognitív és motoros zavarokat okozhat. A higanymérgezést az intelligencia csökkenésével is összefüggésbe hozták, de a mérgezés tünetei közé tartozik még az izomgyengeség, a rossz koordináció, valamint a kéz- és lábzsibbadás.

A figyelmetekbe ajánljuk