Egyre több pár nem szeretne gyereket vállani

Michiganben minden ötödik felnőttnek nincs gyermeke, és nem is tervezi, hogy a közeljövőben családot alapít. A termékenységtől függetlenül ezek a felnőttek úgy döntöttek, hogy teljesen kihátrálnak a szülőségből.


Jennifer Watling Neal kutató pszichológus és Zarchary Neal szociológus megvizsgálta, hogy hány amerikai felnőtt dönt a gyermekmentes élet mellett, mikor hozzák meg ezt a döntést, és hosszú távon valóban kitartanak-e mellette.

Az eredmények kritikus betekintést nyújtanak a gyermektelen felnőttekről, akik a népesség demográfiailag jelentős szegmensét alkotják, de akiknek számát a múltban jelentősen alábecsülték. Ez az alulbecslés annak köszönhető, hogy a korábbi tanulmányok csak a nőkre összpontosítottak, vagy olyan adatokra támaszkodtak, amelyek nem reprezentatívak a szélesebb népességre nézve. A korábbi, termékenységen alapuló becslések például a gyermek nélküliek gyakoriságát nagyjából 2 és 9 százalék közé teszi.

A 40 év alatti gyermektelen nők körében a kutatók azt találták, hogy különösen gyakori volt a gyermekmentes élet mellett való döntés, a szülőképes korú nők 30 százaléka vallotta magát ilyennek (ahelyett, hogy bizonytalanok vagy ambivalensek lettek volna a gyermekvállalással kapcsolatban).

Azok a nők, akik tizen- [és húszéves korukban] döntöttek a gyermekmentesség mellett, most átlagosan közel 40 évesek, és még mindig nincs gyermekük

– mondta Watling Neal.

A nők nem gondolják meg magukat. A tanulmányban rögzített gyermektelen nők átlagosan közel két évtizeden át kitartottak döntésük mellett. Ha a férfiakra és a nőkre vonatkozó számaik országosan is érvényesek, Neal szerint ez azt jelenti, hogy 50-60 millió gyerekmentes amerikai lehet.

A tanulmány elismerte, hogy azok, akik örökbe akarnak fogadni vagy mostohaszülőkké szeretnének válni, nem számítanak gyermekmentesnek, és kizárja ezeket a csoportokat a gyermekmentes felnőttek meghatározásából.

A tanulmányhoz 1500 michigani felnőtt 2021 szeptemberében gyűjtött felmérési adatait használták fel, és úgy tervezték, hogy az USA egészére nézve reprezentatív legyen. A felmérés olyan demográfiai tényezők széles skáláját rögzítette, mint az életkor, a nem, a faji/etnikai hovatartozás és az iskolai végzettség, egészen az elnökválasztási szavazatokig, a hírek iránti érdeklődésig, a politikai ideológiáig.

A népszámlálási adatok szerint Michigan állam demográfiailag valójában hasonló az USA teljes népességéhez, így ezek az eredmények valóban országos tendenciákat jelezhetnek. Ezek pedig rávilágítanak az amerikaiak reproduktív választási lehetőségeire, akiknek egyes államokban a reproduktív egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése korlátozott.

Miután az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, számos amerikait fenyeget az a veszély, hogy kénytelen lesz gyermeket vállalni annak ellenére, hogy nem akarja

– mondta Watling Neal.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk