tiszta energia

Belátható távolságba került a tiszta energia egy fúziós áttörésnek köszönhetően

Évek óta próbálkoznak vele a fizikusok, de úgy tűnik, valóban közel kerültünk a tiszta energia kitermeléséhez.

Az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói állítása szerint sikerült elérniük a látszólag lehetetlent: több energiát termelnek fúziós reakcióval, mint amennyit beletesznek, ezzel pedig egy környezetbarát és biztonságos energiaforrás felé nyitották meg az utat.

A kutatók a kísérlet során – amelyben „a világ legnagyobb energiájú lézerrendszerét" használták – végül sikerült 20 százalékkal több energiát termelni, mint amennyi a rendszer működtetéséhez szükséges – írja a Futurism

A szerény energiateljesítmény ellenére – a rendszer körülbelül két-három vízforraló felforralásához elegendő energiát termelt – a kutatók azt jósolják, hogy az eredmény fordulópontot jelenthet a fúziós energia megvalósítására irányuló törekvésekben.

Az a tény, hogy több energiát tudtunk kinyerni, mint amennyit beletettünk, létbizonyítékot szolgáltat arra, hogy ez lehetséges. Erre lehet építeni, továbbfejleszteni és jobbá tenni, hogy potenciálisan energiaforrás legyen a jövőben

– mondta Mark Herrmann, a Livermore fegyverfizikai és -tervezési programigazgatója.

A nettó energianyereség a tudomány számára olyan mérföldkő, amelyet régóta a fúziós energia „ szent gráljának ” tekintettek a kutatók. A több éves kutatások alatt a mérnökök több fúziós reaktortervet is teszteltek, de eddig mindig több energiára volt szükségük a folyamat beindításához, mint amennyit ki tudtak belőle nyerni – egészen mostanáig.

Ettől függetlenül a kutatók szerint még rengeteg munka van addig, amíg az emberiség elkezdheti kiváltani a szén-, gáz- és atomerőműveket. Ennek egyik oka, hogy még mindig nem tudjuk, hogy a technológia megvalósíthatóan méretezhető-e egy teljes hálózat ellátására.

Ettől függetlenül a fúziós energia előnyei jelentősek, hiszen nemcsak kibocsátásmentes, de a nukleáris olvadás veszélye sem áll fenn.


A figyelmetekbe ajánljuk