egy fiú alszik a zongorán

Zongoraszóval küzd a rémálmok ellen egy terápiás módszer

Az érzelmeinket manipuláló technikák alkalmazásával talán sikerülhet megfékezni az alvásunkat zavaró borzalmakat.


Egy tavalyi tanulmány, amelyet 36 rémálom-rendellenességgel diagnosztizált páciensen végeztek, kimutatta, hogy két egyszerű terápia kombinációja csökkentette rossz álmaik gyakoriságát. A tudósok arra kérték az önkénteseket, hogy írják át a leggyakoribb rémálmaikat pozitívvá, majd alvás közben pozitív élményekhez kapcsolódó hangokat játszottak le nekik − számol be róla a Science Alert.

Ez is érdekelhet: A gyakori rémálmok komoly bajra is utalhatnak

Kapcsolat van az álmokban megélt érzelmek típusa és az érzelmi jólétünk között. E megfigyelés alapján jött az ötlet, hogy az álmaikban megjelenő érzelmek manipulálásával segíthetnénk az embereken

− magyarázta Lampros Perogamvros pszichiáter, a Genfi Egyetemi Kórházak és a Genfi Egyetem munkatársa 2022-ben.

Sokan szenvednek rémálmoktól, melyek rossz minőségű alvást eredményeznek, ami viszont számos más egészségügyi problémával is összefügg. A rossz alvás fokozza a szorongást is, ami álmatlanságot és rémálmokat eredményezhet.

Tekintettel arra, hogy nem igazán értjük, miért és hogyan hoz létre agyunk álmokat alvás közben, a krónikus rémálmok kezelése kihívást jelent.

Ha tovább olvasnál: Vágyak és rémképek: érdekes tények az álmokról

egy fiatal f\u00e9rfi alszik egy szintetiz\u00e1tor billenty\u0171in, fejhallgat\u00f3val

Fotó: Shutterstock

Az egyik nem invazív módszer a képi próbaterápia, amelynek során a páciensek átírják a legnyomasztóbb és leggyakoribb rémálmaikat, hogy azok happy enddel végződjenek. Ezután elmondják maguknak ezt az átírt történetet, így megpróbálva felülírni a rémálmot. Ez a módszer csökkentheti a rémálmok gyakoriságát és súlyosságát, de a kezelés nem minden beteg esetében hatékony.

2010-ben a tudósok megállapították, hogy az olyan hangok lejátszása, amelyeket az emberek egy bizonyos ingerhez társítanak, miközben alszanak, segít az adott inger emlékezetének erősítésében. Ezt célzott emlékezeti reaktiválásnak (TMR) nevezték el, és a tudósok szerették volna kideríteni, hogy javíthatja-e a képi próbaterápia (IRT) hatékonyságát.

A vizsgálat résztvevői két héten keresztül álom- és alvásnaplót vezettek, majd részt vettek egy IRT-kezelésen. Ekkor a csoport fele átesett egy TMR ülésen is, ami kapcsolatot teremtett rémálmaik pozitív változata és egy hang között. A másik fele kontrollcsoportként szolgált, ők a rémálom kevésbé szörnyű változatát pozitív hangok nélkül képzelték el.

Mindkét csoport kapott egy alvás közbeni fejhallgatót, amely alvás közben lejátszotta a hangot − a C69-es zongoraakkordot −, 10 másodpercenként a REM alvás alatt, amikor a rémálmok a legvalószínűbbek.

A vizsgálat kezdetén a kontrollcsoportnak átlagosan 2,58 rémálma volt hetente, a TMR-csoportnak pedig átlagosan 2,94. A vizsgálat végére a kontrollcsoport heti 1,02 rémálomra csökkent, míg a TMR-csoporté mindössze 0,19-re. Még ennél is ígéretesebb, hogy a TMR csoportnál nőtt a boldog álmok száma.


A figyelmetekbe ajánljuk