álom álomkép hajó a felhőn

Álmodni életünk egyik legtitokzatosabb és legizgalmasabb élménye, sokszor pedig teljesen érthetetlen, így nem csoda, hogy minél többet meg akarunk tudni az álmok pszichológiájáról.


Az álmok fontos szerepet játszottak az emberek életében, már a Krisztus előtti időkben is, hiszen amikor a mezopotámiai civilizáció megszületett jó néhány uralkodó az álmok alapján hozta meg döntéseit. Az ókori Rómában a különféle álmokat még a római szenátushoz is benyújtották elemzésre és álomfejtésre, ugyanis úgy gondolták, hogy ezek az istenek üzenetei. Az álomtolmácsok még a csatákba és háborúkba is elkísérték a katonai vezetőket.

De hiába telt el rengeteg év, még napjainkban is válaszokat keresünk élénk álmaink jelentésére, annak ellenére, hogy az álmokról szóló legendák többségét demitizálták és ma már kijelenthető, hogy a pszichológián alapulnak.

Íme, néhány érdekes tény az álmokról.

Vak emberek is álmodnak

Azok az emberek, akik jóval születésük után veszítették el látásukat, ugyanúgy álomképeket észlelhetnek alvás közben. Ám azok, akik vakon születtek nem képesek erre, de ugyanolyan élénk álmaik vannak, csupán a többi érzékszervük által nyert információik alapján jönnek létre.

Nem mindenki álmodik színesen

A látó emberek 12%-a kizárólag fekete-fehérben álmodik, a többiek pedig színesen. Az 1915-től egészen az 1950-es évekig tartó tanulmányok szerint az álmok többsége fekete-fehér volt, ezek az eredmények pedig az 1960-as években kezdtek változni. Ma a 25 év alatti személyek közül csupán 4,4% -a álmodik fekete-fehéren. Így feltehetőleg az eredményeknek közük van a színes filmek és tévé megjelenésének.

Érzelmek

Az álmokban leggyakrabban előforduló érzelem a szorongás. A negatív érzelmek sajnos gyakoribbak, mint a pozitívak.

Csak arról álmodunk, amit már ismertünk

Az álmainkban sokszor számunkra teljesen idegen és ismeretlen emberekkel találkozunk. De vajon ez hogy lehetséges? Úgy, hogy ezek az emberek léteznek. Velük már életünk során találkoztunk, de az is lehet, hogy csak egy pillanatra láttuk őket valahol, amire már nem is emlékszünk. Az agyunk tehát eltárolja a beérkező összes információt és később felhasználja az álmok kreálása során.

A test bénulása

A REM alvás során a testet megbénítja egy agyi mechanizmus, ami megakadályozza, hogy az álomban fellépő mozgás a fizikai testünkben is létrejöjjön. Ezzel elkerülhetjük, hogy baleset érjen minket.

A figyelmetekbe ajánljuk