Fogfehérítés: létezik tökéletes módszer?
Uniklinik

Fogfehérítés: létezik tökéletes módszer?

Mindenki másra esküszik. Van, aki a fogfehérítő ceruzára vagy komplexebb fogsminkekre, más a szódabikarbónára. Egyesek hosszú hetekig fogfehérítő sínnel alszanak, mások bemennek a rendelőbe egy másfél órás fogfehérítő kezelésre. De melyik a legjobb módszer?


Megkérdeztük a fogorvosokat, hogy a hatást, a tartósságot, a biztonságosságot, kényelmet és egyéb szempontokat figyelembe véve ők melyik fogfehérítő módszert ajánlják. Érdekes, hogy némelyik eljárást kifejezetten hatástalannak vagy veszélyesnek ítéltek, de jó hír, hogy szerintük van (szinte) tökéletes módszer.

Jöjjön egy lista, és a módszerek értékelése!

1. Fogfehérítő ceruza vagy szett

Egész sor termék van a piacon, amelyeknek az a lényegük, hogy a fogakat be kell kenni egy fehér vagy fehérítőnek mondott anyaggal. Mint mondjuk a körmöket egy trendi körömlakkal. Ez a módszer jellemzően 1-2 napig teszi fehérebbé a fogakat. Némelyik ceruza viszonylag ártalmatlan, de vigyázni kell velük, mert olyan anyagot tartalmazhatnak, amelyek a fogakról leoldódva és lenyelve irritáló, mérgező vagy allergizáló hatásúak lehetnek.

Az egyik ceruza összetételében szerepel a hidrogén-peroxid, a denaturált szesz és a polietilén-glikol. A hidrogén-peroxid lenyelése hasfájást, puffadást okozhat. A denaturált szesz belsőleg kifejezetten mérgező anyag, míg a polietilén-glikol (PED) egy főként kozmetikumokban használt vegyület, amely enyhén irritatívnak számít. Vagyis míg egy-két napra fehérebb fogakat nyerhetsz, szervezetszinten több kárt okozhatsz magadnak, mint amennyi hasznod van egy szép, ragyogó mosolyból. Persze tudjuk, hogy a szépségért meg kell szenvedni, de ha már fogfehérítés, akkor vannak sokkal biztonságosabb megoldások is!

2. Optikai hatású rúzsok

Uniklinik

A sminkesek amellett kardoskodnak, hogy igenis vannak olyan árnyalatok, amelyek fehérebbnek vagy legalábbis világosabbnak láttatják a fogakat. Azt szokták mondani, hogy a hideg árnyalatok jót tesznek a mosolynak, a meleg árnyalatok viszont sokszor sárgítják a fogakat. Emellett a kékesvörös színű rúzsok azok, amelyek optikailag kedvező hatásúak.

Ennek a módszernek egy előnye és két hátránya van. Az előnye az, hogy nagyon egyszerű: csak felviszed a rúzst, és hipp-hopp, máris fehérebbnek látszanak a fogaid! Vagy mégsem? A hátrány az, hogy ez a hatás nem igazán látványos, ráadásul a vezérelv sem bombabiztos. Vannak meleg árnyalatok, amelyek optikailag világosítják a fogakat, és hideg árnyalatok, amelyek nem úgy hatnak, ahogy szeretnéd.

3. Fehérítő fogkrémek

Ezek többnyire két módszerrel működnek. Az egyik ugyanúgy optikai, mint a rúzsos példa. A fehérítő fogkrémek egy része ugyanis egy speciális kék anyagok tartalmaz, amely a sárga fogakat optikailag fehérebbé teszi. Vagyis becsapja a szemet – de attól még a fog nem lesz fehér. Ráadásul ez a hatás csupán átmeneti. Olyan fogkrémek is vannak, amelyek a profizmus látszatát keltve egy kis világító egységet vagy kupakot is mellékelnek a fogkrémhez, mondván, fogmosás után meg kell világítani a fogakat. Mivel sokan emlékeznek arra, hogy a fogorvosi rendelőben végzett professzionális fogfehérítés során többször is megvilágítják a fogakat (az UVA-lámpa gyorsítja a fehérítő folyamatot), azt gondolják, ez a lámpácska is hasonlóképpen hat. Ám ezek többnyire kamu fények, nincs semmilyen világosító vagy folyamatkatalizáló hatásuk.

A világosító fogkrémek másik fajtája dörzsszemcséket tartalmaz, hogy a fogak még alaposabban megtisztuljanak. Ezek a szemcsék valóban tisztító hatásúak, ám vigyázni kell azzal, hogy ne dörzsöljük túl erősen vagy túl sokáig a fogainkat, mert megsérülhet a fogzománc.

Míg az optikai hatású fogkrémek „szemfényvesztőek”, a dörzsanyagokat tartalmazó fogkrémeknek valóban van némi világosító hatásuk.

A fogorvosok szerint azonban az is bőven elég lenne, ha naponta kétszer, a valóban hatékony fogmosási technikával mosná mindenki a fogait, és kevesebb fogszínező ételt-italt fogyasztana. Az élénk vagy rikító színű élelmiszerekkel kell vigyázni, amilyen a vörösbor, a tea, a szeder, az áfonya, a cékla – rendszeres fogyasztás esetén ezek sajnos nyomot hagynak a fogakon.

4. Szódabikarbóna

Ez az anyag nagyon népszerű a fehérebb fogakra vágyóknál. Az elv ugyanaz, mint a fehérítő fogkrémek dörzsanyagainál: minél durvább mechanikai hatásnak van kitéve a fog, annál tisztább lesz. Csak rá kell szórni egy csipetnyit a fogkefére, végigmenni a fogakon, és ragyogó mosolyunkkal máris elvakítjuk a szembejövőket! Nos… ez nem így van.

A fogorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a tisztító hatás nem lesz számottevő, ráadásul a fogzománc megsérülhet az erős dörzsölés hatására. Különösen a fognyaknál, ahol a szokásosnál vékonyabb a védőréteg. Nem csoda, hogy keményen ellenzik a szódabikarbóna használatát.

5. Nappali és éjszakai fogfehérítő szett

Sokféle készlet és anyag van forgalomban, a világhálóról pedig egészen bizarr dolgokat is lehet rendelni ebben a kategóriában. Ennek az a veszélye, hogy nem tudhatod, mi van abban az anyagban, amit a fogadra kell kenni, és egész éjszakára ott kell hagyni. Az még a kisebbik baj, ha ártalmatlan cuccot sóznak rád. A probléma ott kezdődik, ha káros anyagok vannak benne, amelyek kimarják az ínyedet, irritálják a szájnyálkahártyát, és még a fogaknak is árthatnak.

A fogorvosok amellett vannak, hogy bevizsgált, hatékony és biztonságos fogfehérítő anyagot használj. Legjobb, ha beszélsz a saját fogorvosoddal, és megkérdezed, ő mit ajánl. Az otthoni szettek néhány hét alatt több árnyalatot is világosíthatnak, és ez a fehérség hosszú távon is megmarad. Jó hír továbbá, hogy jellemzően jóval több fogfehérítőt kapsz, mint amennyit elhasználsz, a maradék meg szépen elvan a hűtőben, amíg újra elő nem veszed.

A módszernek van néhány kisebb hátránya: az éjszakai sínből kifolyhat a fehérítő zselé, ami kissé irritálhatja az ínyt, és túl sokáig tart, míg eléred a kívánt fehérséget.

6. Rendelői fogfehérítés másfél óra alatt

Ez a fogorvosok kedvence, nem véletlenül. Igaz, árban ez a legnagyobb befektetés, cserébe másfél óra alatt több árnyalattal is világosodhat a fogad, és ha egy-két tanácsot megfogadsz, akkor ez a hatás 3-4 évig is megmaradhat. A rendelői fogfehérítés lényege, hogy egy kémiai anyagot juttatnak a fogzománc alá, a dentinhez. Vagyis nem a fogzománcot „kapargatják le”, ami egy makacs tévhit. A fehérítő anyag hatására lezajlik egy kémiai reakció, amelynek során víz keletkezik. Ez a víz és a szennyező anyagok távoznak a fogból. A dehidratáltság miatt átmeneti érzékenység léphet fel, amely 1-2 napon belül, a természetes nyáltermelődés hatására megszűnik. Van, akit ez nagyon zavar, más meg alig érzi meg. Különbözőek vagyunk!

Uniklinik

Fontos tudatosítani, hogy az eredmény nem lesz fehérebb, mint a saját fogszíned. Ez a módszer nem egy idegen fehér színnel látja el a fogat, mint az első pontban említett ceruzák, hanem visszaadja a fog eredeti színét. Éppen ezért sosem lesz természetellenes hatású.

A módszer teljesen biztonságos, ezerszer kipróbált, jól működik, és hihetetlenül tartós. Ha meg kéne nevezni egy tökéletes fogfehérítő módszert, ez lenne a nyerő.

Az immáron 25 éves Uniklinik fogászat neve egyet jelent a szakértelemmel és a kiváló minőséggel. Nálunk a páciensek a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásban részesülnek, legyen szó akár fogfehérítésről, akár másmilyen fogászati eljárásról. (x)


A figyelmetekbe ajánljuk